Af Henning Høeg (HOEG) - 18/04-18 11:55

Fyret FBI-chef: Jeg blev advaret imod mafia-agtig TrumpFyret FBI-chef: Jeg blev advaret imod mafia-agtig Trump

Ny anti-Trump-bog sælger mere end Dan Brown og Michael Wolf sammenlagt

storybild

Donald Trumps teknik og krav om loyalitet mindede angiveligt James Comey om den amerikanske mafia. (Billede: JOE RAEDLE - AFP)

'Hans teknik minder mig om en mafia-boss'. 'Han griner aldrig'. 'Han er uetisk'. Og 'han er ude afstand til at lytte'.

Sådan beskriver den fyrede FBI-chef James Comey sin forhenværende chef Donald Trump i bogen 'A Higher Loyalty - Truth, Lies and Leadership', der udkom i går.

Og læserne elsker hvert et ord.

Bogens første amerikanske oplag er således på 850.000 eksemplarer. Og i alt forventer forlaget Flatiron Books at trykke over tre millioner eksemplarer.

James Comey arbejdede også for Donald Trumps to forgængere i Det Hvide Hus, George W. Bush og Barack Obama.

Og det er især i sin beskrivelse af kontrasterne imellem Trump og hans to forgængere, at chok-overgangen til USAs nye regering står klart i 'A Higher Loyalty'.

Således beskriver Comey sin mistro, da han indkaldes til sit første møde med Barack Obama, efter denne overraskende har valgt at forfremme Goerge Bush's vice justitsminiuster (Comey) til FBI-cehf.

»Du bliver nødt til at love mig noget,« begyndte Obama. Og her blev Comey efter eget udsagn allerede nervøs.

Ifølge den amerikanske forfatning skal FBI arbejde politisk uafhængigt af Det Hvide Hus. Og derfor frygtede Comey angiveligt det værste. Men der var ingen grund til nervøsitet.

Obama bad nemlig blot om lov til fortsat at benytte Det Hvide Hus' basketballbane, der ellers er forbeholdt FBI-agenter.

Modsat udviklede forholdet imellem James Comey og Donald Trump sig helt anderledes. Og allerede før de to mænds første møde blev Comey advaret.

FBI-chefen ville personligt underrette USAs kommende præsident omkring den såkaldte Steele-rapport, hvori Trump blandt andet beskyldes for at samarbejde med russerne og dyrke urinsex med russiske prostituerede.

Og aftenen inden sit møde med Trump får Comey en opringning fra en kollega fra Ministeriet for Hjemlandets Sikkerhed, Jeh Johnson.

»Hvis du ikke før har mødt Trump på tomandshånd, så pas på. Pas virkelig på,« sagde Johnson, der også er en god ven af James Comey.

Og i det følgende år frem til sin fyring 9. maj 2017 forstod Comey sin vens advarsel.

Trumps 'underligt kolde' krav om 'total loyalitet' fik ifølge bogen James Comey til at tænke på sin tid som New Yorks chefanklager, hvor han var med til at efterforske storbyens mafia-verden. Og da han helt i modstrid med samtlige regler blev inviteret til to-mands-middag i Det Hvide Hus, blev det for alvor særpræget.

»Hverken Bush eller Obama ville drømme om den slags. Præsidentembedet og FBI fungerer uafhængigt af hinanden,« skriver Comey.

Men den del af forfatningen var Trump tydeligvis ikke interesseret i.

Således var det dækket op til to.

Ved James Comeys plads var der sågar en håndskrevet menu og et lille navneskilt med påskriften 'Director Comey'. Og allerede før den første mundfuld af det ifølge Comey 'dybt anstrengte måltid', spurgte præsident Trump uden at smile:

»Hvad vi du så stille op.«

En sætning, som Comey fortolkede som 'Vil du beholde dit job eller ej'.

»Jeg kræver loyalitet. Jeg har brug for loyalitet,' fortsatte Trump ifølge bogen.

Og her slog det angiveligt FBI-chefen: »Jeg har aldrig hørt Trump grine.«

Efter eget udsagn nægtede James Comey at love Trump andet end 'sandheden'. Og samtidig besluttede han fra da af at lave skriftlige referater af alle møder med præsideten.

I forbindelse med 'A Higher Loyalty' er James Comey blevet kritiseret for at også at skrive om Trumps fysiske fremtræden og ikke blot holde sig til sagens vigtige fakta.

I bogen handler det dog kun om en kvart side, hvor Comey blandt andet skriver:

»Hans ansigt var en anelse orange. Der var hvide halvcirkler under øjnene. Hans hår var imponerende sat op. Men det så ud som om, det var hans eget. Og endelig var Trumps hænder mindre end mine men ikke unaturligt små.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Borgmester i sorg over Kjeld...
bt.dk
Kørende tog har slået gnister, der...
bt.dk
Opsigtsvækkende 'censur' i...
bt.dk
Skatteekspert: Fordel ved udbredt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx