Af Lars Sejr - 27/07-15 21:06; Opdateret: 27/07-15 21:44

Ekspert: Ny svensk ubåd kan blive pinlig affæreEkspert: Ny svensk ubåd kan blive pinlig affære

Kyrilliske bogstaver på skroget af mystisk ubåd i svensk farvand får pilen til at pege på russerne.

storybild

Der blev indledt en intens jagt, da der sidste år blev rapporteret om en ubåd i svensk farvand. (Billede: AP Photo/TT News Agency / Marko Saavala/arkiv)

Fundet af en miniubåd i svensk farvand kan blive en pinlig affære for russerne, mener dansk ekspert.

Den lille ubåd, der er cirka 20 meter lang og tre meter bred, har ingen synlige skader på skroget og ser ud til at stå på kølen under havoverfladen på den svenske østkyst i Mellemsverige, skriver det svenske medie Expressen.

Et privat vragjægerfirma, der kalder sig Ocean X Team, har fundet ubåden og meddeler, at der på skroget er kyrilliske bogstaver, som bruges i det russiske sprog.

- Det er klart, at det bliver rigtig spændende, hvis svenskerne beslutter at hive den her ubåd op på land.

- Hvis de kan gøre det, og hvis det viser sig, at ubåden er russisk, så er du ved at have en rigtig pinlig sag for russerne, siger Johannes Riber Nordby, dansk orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet.

LÆS OGSÅ: Svenske vragjægere finder ubåd med russiske bogstaver

Han sammenligner fundet med sagen om den sovjetiske U-137, der i 1981 gik på grund i skærgården ud for Karlskrona tæt på den svenske flådes hovedbase. Her benægtede russerne kendskab til ubåden, der blev en sag mellem de to lande.

- Hvis det her holder hele vejen, så er det en rygende pistol.

- Så bekræfter det, hvad svenskerne sagde sidste efterår: At der var en miniubåd, der ræsede rundt syd for Stockholm, siger Johannes Riber Nordby med reference til sidste gang, der var mistanke om en russisk ubåd i den svenske skærgård.

At dømme efter fotomateriale fra vragjægerne, der er tilgængeligt på Expressens hjemmeside, ser Johannes Riber Nordby tegn på, at mandskabet muligvis har forladt ubåden bevidst.

- Jeg tror umiddelbart ikke, den er blevet sejlet ned. Enten er den kommet til at tage vand ind, eller også har det været havari, og så har man sænket den med vilje, siger han.

LÆS OGSÅ: Finlands marine er på jagt efter mulig ubåd

Vragjægerne udtaler til Expressen, at lukkede luger på ubåden kan tyde på, at besætningen stadig befinder sig inde i ubåden. Men Johannes Riber Nordby er ikke helt enig i den tolkning.

- Jeg tror ikke på, at de er blevet voldsomt overraskede, dem der har siddet i båden, når den ligger så fint, som den gør. De kunne sagtens have sænket den selv, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx