Af Lars Dinesen - 13/03-15 18:32

Ecuador om Assange-sag: Sverige er sløve i optrækketEcuador om Assange-sag: Sverige er sløve i optrækket

Sverige vil afhøre WikiLeaks-stifter i London. Det burde de have gjort for 1000 dage siden, siger Ecuador.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/John Stillwell)

Ecuador er vred over, at den svenske anklagemyndigheder har ventet flere år på at gå med til at afhøre den sex-anklagede stifter af WikiLeaks, Julian Assange, i London.

Assange flygtede i 2012 til Ecuadors ambassade i London, fordi han frygtede at blive udleveret til Sverige og herfra videretransporteret til et fængsle i USA anklaget for at have offentliggjort militære dokumenter på WikiLeaks.

- Hvis de havde accepteret Ecuadors tilbud om at afhøre ham (på ambassaden) for 1000 dage siden, så ville det have sparet os en masse penge og en masse besvær, siger udenrigsministeren for det sydamerikanske land, Ricardo Patino.

Assange er tiltalt i Sverige for at have forbrudt sig seksuelt mod to svenske kvinder. Han nægter sig skyldig. Australieren tabte i 2012 en retssag i London om udlevering til Sverige.

Syg Assange: Jeg forlader snart ambassade
Syg Assange: Jeg forlader snart ambassade

Den svenske anklagemyndighed siger, at den har ventet så længe med tilbuddet om at afhøre Assange i London, fordi det svækker kvaliteten af afhøringen, at det ikke foregår i Sverige.

Hovedpersonen selv har ikke sagt ord om det svenske tilbud, men hans svenske advokat, Per Samuelson, siger, at han hilser det velkomment og har ventet på det i fire år.

- Assange ønsker at blive afhørt, og han ønsker at rense sit navn, så han kan komme videre med sit liv, siger advokaten.

Anklager: Beviser mod Assange er meget stærke
Anklager: Beviser mod Assange er meget stærke

Chefen for den svenske anklagemyndighed, Marianne Ny, siger, at hun vil bede Ecuador om tilladelse til at kunne "udføre efterforskningsarbejde" på Ecuadors ambassade. Hun anmoder også om at få en dna-prøve af Assange.

/ritzau/AFP

LÆS OGSÅ: Sverige vil stadig have udleveret sexanklaget Wikileaks-stiftere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Bil rullede rundt på taget på...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx