Af Ritzau - 15/12-16 10:35

Over 17.000 børn bliver tvunget i krig i SydsudanOver 17.000 børn bliver tvunget i krig i Sydsudan

Børn bliver tvunget til at føre krig i det tilbagestående Sydsudan, hvor der er fare for et folkedrab.

storybild

Fredsbevarende soldater fra Etiopien indsat af FN i byen Abyei mellem Sudan og Sydsudan. Omkring 17.000 børnesoldater er blevet rekrutteret til borgerkrigen i Sydsudan siden 2013, skriver Unicef. (Billede: Scanpix/Albert Gonzalez Farran)

Omkring 17.000 børnesoldater er blevet rekrutteret til borgerkrigen i Sydsudan siden 2013, skriver Unicef.

Omkring 1300 børnesoldaterne er blevet rekrutteret i år.

I løbet af november har FN dokumenteret mindst 50 tilfælde, hvor børn er blevet bortført og rekrutteret til krigsførelse alene i området Øvre Nil.

Unicef har formodninger om, at de reelle tal er højere end angivet.

Det er til trods for, at både hæren, oprørsgrupperne samt deres allierede har lovet at rekrutteringen af børn skal høre op.

- Nu, hvor kampene er taget til i styrke, er børnene igen blevet et mål for rekruttering, siger Unicefs direktør for det østlige og sydlige Afrika, Leila Gharagozloo-Pakkala.

En del børn - op mod 2000 - blev i løbet af 2015 og 2016 frigivet igen fra hæren og fra militante oprørsgrupper, oplyser FN.

FN rapporterer også, at der siden 2013 er 2342 tilfælde, hvor børn er blevet dræbt eller lemlæstet. Der er 1130 dokumenterede tilfælde af seksuelle overfald. En stor del af børnene i landet er også fejlernærede.

Lederen af FN's Menneskerettighedskommission, Yasmin Sooka, advarer om, at Sydsudan står på randen af "en total etnisk borgerkrig, som kan destabilisere hele regionen".

FN-repræsentanten siger, at det internationale samfund må handle hurtigt og sende en beskyttelsesstyrke til landet, hvis man vil afværge et "Rwanda-agtigt folkedrab".

Efter flere års borgerkrig underskrev præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar en fredsaftale i august 2015. Den indebar, at Machar skulle være vicepræsident.

Men aftalen brød sammen i juli, og hundredvis af mennesker blev dræbt under nye sammenstød.

Titusinder er dræbt, og 2,5 millioner er drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013 i den unge nation. Over seks millioner mennesker i området er afhængige af nødhjælp.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire bandefolk dømt - afpressede...
bt.dk
Bente frygter raserende storbrand kan...
bt.dk
Superligaklub åbner for comeback:...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx