Af - 23/03-14 09:13

Teenager i koma efter at have drukket energidrikTeenager i koma efter at have drukket energidrik

En 14-årig norsk dreng kollapsede efter at have indtaget en stor mængde energidrik. Lægerne mener, at netop energidrikken var årsagen til drengens nyresvigt.

storybild

(Billede: Polfoto/Adrian Joachim)

En dag med computerspil på skolen udviklede sig dramatisk i Norge. Efter 16 timer med spil, for lidt søvn og fire liter energidrik gav kroppen op. 14-årige Henrik Eide Dahl kollapsede i skolens kantine. Det skriver NRK.

Teenageren havde deltaget i et arrangement med andre unge, som spillede det populære computerspil Call of Duty. Pludselig 'blev alt sort', fortæller han. Han havde fået nyresvigt.

I hast blev han transporteret til hospitalet i Lillehammer og kort efter overført til Oslo. Her blev hans tilstand værre, og han endte i koma. Det eneste, der holdt ham i live, var en respirator og et drop.

18-årig pige får tre hjerteanfald efter 10 jägerbombs
18-årig pige får tre hjerteanfald efter 10 jägerbombs

Forskrækket
Lægerne kunne ikke bedømme, hvilken slags energidrik, han havde drukket, men målte store mængder af indholdsstofferne i drengens krop. Dahls 15-årige bror, der også deltog i arrangementet, blev chokeret.

- Han var ligbleg, det frådede fra hans mund. Jeg troede, han ville dø, fortæller han.

Dahl selv blev forskrækket, da han vågnede til synet af sine brødre siddende grædende ved sengekanten. I alt tilbragte han 13 dage på hospitalet.

- Det var meget skræmmende, og jeg har lært, at det ikke er godt at drikke så meget energidrik, fortæller den 14-årige til NRK.

- Men det bliver bedre dag for dag. Jeg begynder at få det bedre nu.

Energidrikke ændrer din hjerterytme
Energidrikke ændrer din hjerterytme

Flere stoffer mistænkes
Anne Kathrine Duns, en af de læger, der behandlede Dahl, forklarer, at han var heldig.

- Det var svært livstruende. Centralnervesystemet, blodkredsløbet, lunger og nyrer var påvirket, fortæller hun.

Lægerne er forsat i tvivl om, hvilket af indholdsstofferne i energidrikken, der gjorde udslaget. De mistænker blandt andet koffein og aminosyren taurin.

Dahl forventes at blive helt rask. Indtil videre må han dog stadig tage medicin for at kontrollere sit forhøjede blodtryk.

I Danmark er energidrik også populært. Drikken er dog ikke farlig, men skal blot indtages med måde. Tal fra Nielsen ScanTrack Dagligvareindeks, som overvåger markedstendenser, viser, at danskerne i 2010 købte 4 millioner liter energidrik. I 2012 var tallet steget til knap 9 millioner liter.

Mand drak crystal meth og døde: Troede det var energidrik
Mand drak crystal meth og døde: Troede det var energidrik

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx