Af Ritzau - 24/06-16 12:26; Opdateret: 24/06-16 13:24

EU forventer, at Storbritannien hurtigt er udeEU forventer, at Storbritannien hurtigt er ude

Den britiske regering må føre det britiske folks beslutning ud i livet så hurtigt som muligt, siger EU.

storybild

(Billede: Daniel Roland)

Storbritannien skal iværksætte exit-proceduren som beskrevet i EU-traktaten så hurtigt som muligt, hedder det i en fælles udtalelse fra fire topledere i EU.

- Vi forventer nu, at Storbritanniens regering fører det britiske folks beslutning ud i livet så hurtigt som muligt, uanset hvor vanskelig den proces må være, hedder det i udtalelsen, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag læser op på et kort pressemøde.

EU-toppen siger, at "enhver forsinkelse vil forlænge usikkerheden unødvendigt", og at EU-traktatens artikel 50, der beskriver, hvordan et land forlader EU, er vejen frem for at håndtere den britiske exit på en ordentlig måde.

- Vi er klar til hurtigt at indlede forhandlinger med Storbritannien om vilkår og betingelser om dets udmeldelse af Den Europæiske Union, hedder det i udtalelsen.

Det er en situation uden fortilfælde, siger EU-lederne, men de øvrige 27 EU-lande er enige om at fortsætte samarbejdet.

- Unionen vil fortsætte med 27 medlemslande. Unionen er rammen om vores fælles politiske fremtid, siger Juncker, mens han læser udtalelsen op.

De britiske reformer, som premierminister David Cameron fik opbakning til på et EU-topmøde i februar, bortfalder nu.

- Der bliver ingen genforhandling, siger Jean-Claude Juncker under sin oplæsning af udtalelsen.

EU-toppen siger, at den respekterer den britiske beslutning om at melde sig ud af EU, men de beklager den.

EU-udtalelsen kommer efter et møde fredag i Bruxelles mellem EU-præsident Donald Tusk, Europaparlamentets formand Martin Schulz, premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Følg med live her:

OVERBLIK: Hvornår kan briterne vinke helt farvel til EUArtikel 50, som beskriver vejen ud af EU, er aldrig før blevet anvendt. Se her, hvordan det fungerer.
Briterne har talt, og de vil ud af Den Europæiske Union.

Men hvor hurtigt kan og skal det gå?

Premierminister David Cameron, som fredag har meddelt, at han går af, siger, at det bør være op til en ny leder, hvornår Storbritannien skal aktivere artikel 50 i Lissabon-traktaten om udtræden af EU.

Boris Johnson, der har ledet den britiske forlad-EU-kampagne, siger, der ikke er nogen grund til at forhaste sig lige nu med at komme ud af EU.

Få her et overblik over artikel 50:

* Det er første gang, at et land vil aktivere exit-paragraffen i Lissabon-traktaten, der trådte i kraft i 2009 og beskriver vejen ud af EU.

* EU-traktatens artikel 50 giver som udgangspunkt EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

* Tidsfristen kan forlænges med enstemmighed mellem alle EU-lande, og mange tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

* Nedtællingen begynder, når briterne officielt meddeler EU-toppen, at de vil ud af EU.

* Grønlænderne er de hidtil eneste, der har forladt det europæiske samarbejde. Grønland er dog ikke et selvstændigt land, har kun få indbyggere og en lille økonomi. Det tog tre år i 1980'erne.

* Storbritannien har 64 millioner indbyggere, er verdens femte største økonomi og er efter 43 års medlemskab bundet af titusindvis af love, regler og domstolsafgørelser samt 55 internationale handelsaftaler.

Her er i uddrag de vigtigste bestemmelser i Lissabon-traktatens artikel 50:

1. Enhver medlemsstat kan i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser beslutte at udtræde af Unionen.

2. Hvis en medlemsstat beslutter at udtræde, meddeler den det til Det Europæiske Råd. På baggrund af Det Europæiske Råds retningslinjer forhandler og indgår Unionen en aftale med den pågældende stat om de nærmere bestemmelser for statens udtræden under hensyn til rammen for dens fremtidige forbindelser med Unionen.

3. Traktaterne ophører med at finde anvendelse på den pågældende medlemsstat på datoen for udtrædelsesaftalens ikrafttræden eller, hvis en sådan aftale ikke foreligger, to år efter meddelelsen i stk. 2, medmindre Det Europæiske Råd efter aftale med den pågældende medlemsstat med enstemmighed beslutter at forlænge denne frist.

Kilder: EU's Lissabon-traktat fra 2009

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Boligejere kan få kortsigtet gevinst af britisk farvel

LÆS OGSÅ: Brexit kan pause britiske planer for danske virksomheder

LÆS OGSÅ: Radikale holder hånden over EU og bebrejder statsledere

LÆS OGSÅ: Hjort: Dansk økonomi kan stå imod slag fra brexit

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx