Af - 08/05-16 17:47; Opdateret: 08/05-16 19:12

Nu skal svenskerne til det: Ud at samle lort opNu skal svenskerne til det: Ud at samle lort op

Hver femte år forsøger den svenske regering at få styr på, hvor stor landets bjørnebestand er. Måden, det sker på, er ved at indsamle så meget bjørnelort som muligt. Sæt i gang!

storybild

(Billede: Wikimedia Commons)

Det er igen blevet tid til at finde ud af, hvor mange bjørne, der findes i Sveriges nordlige region Norrbotten. Og derfor opfordres svenskerne lige nu til at melde sig som frivillige lorte-opsamlere.

Mængden af indsamlet bjørnelort kan nemlig sige noget om, hvordan bestanden ser ud. Hvis der bliver samlet nok ind vel at mærke.

Her ses en fuldvoksen svensk bjørn. Dog ikke ude i det fri, men i zoologisk have.

- Sidste gang fik vi lidt for få prøver. Vi fik rundt regnet 1.300 prøver. Det var i underkanten af en god beregning. Der, hvor vi formodentlig fejlede sidste gang, var ved ikke at sende indsamlingskittet ud i tide. Det skyldes, at vi selv lavede dem, og at de ikke var klar før end sent på sommeren, siger Kenneth Karlsson, projektleder på bjørneoptællings-programmet, til SVT.

I år håber man på, at endnu flere vil hjælpe med at indsamle de værdifulde bjørneekskrementer, og derfor har man valgt at uddele 20.000 indsamlingskit til blandt andet jægere, bær- og svampeplukkere og orienteringsløbere.

Grunden til, at det er vigtigt at kende antallet af svenske bjørne, skyldes ifølge Kenneth Karlsson, at bjørnen er beskyttet af et EU-direktiv samtidig med, at den må jages. Deruover udgør bjørnen en ret væsentlig fare for rensdyrbestanden, hvorfor et mere nøjagtigt antal af bestanden er rart at kende.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Folkeskoleelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx