15/11-17 13:01; Opdateret: 15/11-17 13:34

Zimbabwes førstedame spiller hovedrolle i politisk kriseZimbabwes førstedame spiller hovedrolle i politisk krise

Robert Mugabes kone er ifølge ubekræftede rapporter rejst ud af landet. Hun siges at være i Namibia.

storybild

Præsident Robert Mugabe kysser sin kone og førstedame, Grace Mugabe, tidligere i ved fejringen af landets 37 år med uafhængighed. Mens hans kone har altid været en solid støtte for ham, så har hun ikke afvist, at hun også ser en mulighed for selv at blive landets nye leder. Scanpix/Jekesai Njikizana

Pretoria. Zimbabwes førstedame, Grace Mugabe, er en kvinde, som skiller vandene, og hvis politiske ambitioner om at overtage magten efter sin 93-årige mand har skabt den nuværende komplicerede situation i landet.

Det siger politiske iagttagere.

Zimbabwes militær syntes onsdag at have overtaget kontrollen med landet. Men generaler afviser, at der har været et kup. En kilde i Zimbabwes opposition siger ifølge BBC, at Grace Mugabe, har forladt landet og er rejst til Namibia.

Men der er modstridende rapporter. Nyhedsbureauet AP skriver, at hæren tilbageholder både præsident Robert Mugabe og hans kone i husarrest.

Uroen kommer, efter Mugabes fyring af sin vicepræsident, Emmerson Mnangagwa. Det sker i et opgør om, hvem der skal lede landet efter Mugabe.

Iagttagere siger, at Mugabe i færd med at kører sin kone i stilling til at overtage magten i landet.

Grace Mugabe var engang en tilbageholdende person, der var kendt for at shoppe og for at støtte velgørenhedsarbejde.

Men hun er i dag en markant profil i det regerende Zanu-PF parti, som leder af partiets kvindelige medlemmer, og hun har stået for afskedigelsen af flere højtstående politikere, som var potentielle emner til præsidentposten.

Hendes største rival, vicepræsident Emmerson Mnangagwa, blev afskediget tidligere på måneden, efter at han er blevet beskyldt for at være illoyal.

Det sker på et tidspunkt, hvor Grace Mugabe har vundet støtte fra en stor gruppe i partiet - og fra sin mand - til at blive ny vicepræsident.

I en alder af 52 er hun fire årtier yngre end sin mand, der har styret Zimbabwe, siden det hvide mindretalsstyre blev bragt til ophør i 1980.

Robert Mugabe er nominet til endnu et genvalg næste år, men hans helbred er svækket, og han har været på flere hospitalsbesøg i Singapore.

Hans kone har altid været en solid støtte for ham, og hun udtalte tidligere i år, at han ville få stemmer, om han så lå død. Men hun har ikke afvist, at hun også ser en mulighed for selv at blive landets nye leder.

I en politisk tale i 2014 sagde hun, at "de siger, at jeg vil være præsident. Hvorfor ikke? Er jeg ikke fra Zimbabwe?

Men hendes politiske modstandere kritiserer hende i skarpe vendinger.

De siger, at hun har et voldsomt temperament og henviser til, at hun måtte gemme sig bag diplomatisk immunitet i Sydafrika, hvor hun i august år blev beskyldt for overfald på en 20-årig model ved navn Gabrielle Engels.

Engels hævdede, at Grace Mugabe havde slået hende i ansigtet med en forlængerledning på et hotel. Det er ikke første gang førstedamen er blevet beskyldt for at bruge vold.

Sammen med sin mand er hun omfattet af sanktioner fra både EU og USA - blandt andet indrejseforbud.

Hun blev gift med Mugabe i 1996. Parret har tre børn.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx