Af Berit Hartung - 01/08-17 21:12; Opdateret: 01/08-17 21:36

Katastrofe truer forude: Vi har kun fem procent chance for at undgå det, alle frygterKatastrofe truer forude: Vi har kun fem procent chance for at undgå det, alle frygter

Amerikanske forskere har meget dårlige nyheder om vores kære planet.

storybild

Sølle fem procent. Så lille er sandsynligheden for, at vi i en nær fremtid undgår dramatiske og alvorlige stigninger i temperaturerne på jordkloden. De højere temperaturer vil betyde alvorlig global opvarmning. Det viser et nyt videnskabeligt studie.

Temperaturerne skal ikke stige mere end to grader globalt set, før det får alvorlige konsekvenser for både mennesker, dyr og planter på jorden.

Klimaaftalen fra COP21 i Paris slog fast, at den globale temperaturstigning skal holdes 'et stykke under' to grader celsius - gerne under 1,5 grader.

Desværre er der meget, der tyder på, at temperaturerne på vores planet vil stige endnu mere. Der er nemlig kun omkring fem procents chance for, at vi holder os på en stigning på under to grader.

Det viser et nyt studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change.

Her konkluderer forskerne, at der ikke der den store sandsynlighed for, at de optimistiske fremtidsscenarier holder. De regner derimod med, at opvarmningen i år 2100 vil komme til at ligge omkring 3,2 grader over temperaturen før industrialiseringen.

»Vores analyse ligger i tråd med tidligere estimater, men vi har også fundet ud af, at de mest optimistiske scenarier er meget usandsynlige. Vi er nærmere grænsen, end vi tror,« siger den anerkendte statistiker Adrian Raftery fra University of Washington til Washington Post.

En anden undersøgelse, der også er offentliggjort i Nature Climate Change - og som avisen Independent omtaler - viser, at selv om vi stoppede al udledning af fossile brændstoffer i år, vil temperaturerne i slutningen af dette århundrede alligevel stige med 1,3 grader.

Drivhusgasser lagres nemlig i atmosfæren, så de eksisterende udledninger vil være længe om at forsvinde.

En stigning på to grader vil ifølge FN's klimapanel betyde vandmangel og længere perioder med tørke i de varmeste egne af verden. Andre steder på kloden vil der komme mere voldsomt vejr og længere perioder med kraftig nedbør.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx