Af Ritzau - 20/12-16 22:16

Erdogan åbner første vejtunnel under BosporusErdogan åbner første vejtunnel under Bosporus

Vejtunnel under Bosporusstrædet i Istanbul reducerer rejsetid fra to timer til 15 minutter.

storybild

Tyrkiets præsident i en ny vejtunnel under Bosporus i Istanbul, hvor Asien og Europa forbindes. En ny vejtunnel, der har krævet investeringer på 8,6 milliard kroner, vil nedbringe køretid over farvandet fra to timer til kun 15 minutter. (Billede: Scanpix/Kayhan Ozer)

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, åbnede tirsdag den første vejtunnel nogensinde under Bosporusstrædet i Istanbul.

Tunnelen er det seneste projekt i hans plan om at skabe gennemgribende forandringer i Tyrkiets infrastruktur.

Indvielsesceremonien, der blev overværet af hele Tyrkiets regerende elite, blev gennemført på trods af et skuddrab af Ruslands ambassadør i Ankara mandag.

I oktober 2013 åbnede Tyrkiet jernbanetunnelen Marmaray under det ikoniske farvand, som deler Europa og Asien.

Men den nye toetagers tunnel Avrasya (Eurasia) er bygget i 106 meters dybde. Den er den første tunnel for biler under Bosporus og skal mindske den altid kaotiske trafik i den tyrkiske megaby.

Efter at have klippet silkebåndet over ved tirsdagens ceremoni kørte Erdogan gennem tunnelen i en stor bilkortege, som var den første, der kørte under havet mellem de to kontinenter.

Tunnelen, der har krævet investeringer på 8,6 milliarder kroner, vil nedbringe køretiden på ruten fra to timer til kun 15 minutter.

Istanbul ligger i en aktiv seismisk zone, men tunnelen er bygget til at modstår skælv på 7,5 i styrke.

- Las os prise os lykkelige for at være en del af et land og en by, som forbinder to kontinenter, sagde Erdogan ved indvielsen af tunnelen.

Ifølge den tyrkiske transportminister, Ahmet Arslan, planlægges der også en tredje tunnel i tre etager under Bosporus. I denne tunnel skal der både kunne køre tog og biler.

Erdogan har sagt, at det er planen at bygge et "nyt Tyrkiet" med en ny infrastruktur inden 100-års-dagen i 2023 for Mustafa Kemal Atatürks grundlæggelse af den moderne tyrkiske stat.

Andre projekter, som Erdogan selv kalder "skøre" er en gigantisk, tredje lufthavn i Istanbul, den første bro nogensinde over Dardanellerne og endda en form for Suezkanal i Istanbul.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Babylykke: Dansk minister er blevet far
bt.dk
Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Ny type lufthavnskontrol: 18...
bt.dk
Janni om tv-program: Konflikterne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx