Af - 12/09-13 13:53; Opdateret: 12/09-13 14:06

1,5 million dannede 400 km lang menneskekæde1,5 million dannede 400 km lang menneskekæde

Mere end halvanden million mennesker stod sammen og dannede en 400 kilometer lang menneskekæde, da catalanere i går demonstrerede for at blive adskilt fra Spanien.

Bildstrecke im Grossformat »

Den spanske region Catalonien, der blandt andet huser storbyen Barcelona, har i mange år ønsket at blive separeret fra moderlandet som en selvstændig nation.

Det slog indbyggerne på imponerende vis fast, én gang for alle, da ikke mindre end 1,6 millioner mennesker i går, på regionens nationaldag, dannede en 400 kilometer lang menneskekæde for at vise deres support for separationen. Det skriver Washington Post.

- I dag er en historisk dag. Det catalanske folk har bekræftet, at de er fast besluttet på at blive en fri stat, sagde Carme Forcadell, præsident for den Catalanske Nationale Sammenslutning, ifølge Washington Post.

Selvom catalanerne deler mange kulturelle ligheder med spanierne, er der blandt andet stor forskel på spansk og catalansk - et sprog, der i regionen er lige så udbredt som spansk, men som blev forbudt under den fascistiske diktator Fransisco Francos 36 år lange regime.

LÆS OGSÅ: Efter 20 års uafhængighed: Befolkning lever i evig frygt

I dag viser meningsmålinger, at omkring halvdelen af den 7,5 millioner store catalanske befolkning ønsker at blive fri fra Spanien og landets vaklende økonomi. Noget, de spanske myndigheder dog ikke billiger.

- Det værste, en politiker kan gøre, er at tvinge folk til at blive adskilt, udtaler den spanske vicepræsident, Soraya Saenz de Santamaria.

Trods deltagelse fra omkring hver femte catalaner, forløb selve demonstrationen fredeligt. I mellemtiden stormede en mindre gruppe spanske fascister dog de catalanske myndigheders bygning i Spaniens hovedstaden, Madrid.

- Catalonien er Spanien!, råbte de, hvorefter de angiveligt smed en tåregasgranat i bygningen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand med jagtgevær fik politi til at...
bt.dk
Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Meghan Markle fik specialfremstillet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx