Af Ritzau - 19/05-16 21:43

Ny tyrkisk premierminister skal sikre Erdogan mere magtNy tyrkisk premierminister skal sikre Erdogan mere magt

Det bliver 60-årige Binali Yildrim, der skal afløse Ahmet Davutoglu som Tyrkiets premierminister.

storybild

Det bliver 60-årige Binali Yildrim, der skal afløse Ahmet Davutoglu som Tyrkiets premierminister. Hans hovedopgave bliver at sikre præsident Erdogan i billedet mere magt. (Billede: Scanpix/Adem Altan)

Tyrkiet får snart ny premierminister.

Det ligger fast, efter at regeringspartiet AKP søndag officielt ventes at udpege den nuværende transportminister Binali Yildrim som premierminister.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Yildrim afløser Ahmet Davutoglu, der trådte tilbage efter en lang magtkamp med præsident Recep Tayyip Erdogan.

Yildrim derimod er en kendt allieret til Erdogan, og de er begge stærkt imod at genoptage forhandlinger med det kurdiske arbejderparti, PKK, der har taget ansvaret for flere angreb rundt om i Tyrkiet, siden en to år lang våbenhvile kollapsede i 2015.

- Vi vil arbejde i total harmoni med alle vores partifæller på alle niveauer, og vi starter med vores præsident, siger Yildrim.

Torsdag har Erdogan dog ikke selv sat ord på, om det er Yildrim, der bliver ny premierminister.

Iagttagere i Tyrkiet mener, at Yildrims hovedopgave bliver at ændre i den tyrkiske forfatning, så landet overgår til et præsidentsystem, som vil give mere magt til Erdogan.

Af mange ses 60-årige Yildrim som en mangeårig fortrolig til Erdogan. Yildrim var transportminister fra 2002-2013 og derefter igen fra 2015.

Erdogan ønsker at ændre det nuværende parlamentariske system, så han får markant mere magt. Det ønske delte Davutoglu ikke, og han valgte derfor tidligere på måneden at trække sig fra sin post.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx