Af Marc Nicholas Thygesen - 30/09-15 14:49; Opdateret: 30/09-15 15:23

EU vil gøre det lettere for virksomheder at rejse pengeEU vil gøre det lettere for virksomheder at rejse penge

Kapitalen skal flyde mere frit i EU til gavn for virksomheder, der har svært ved at låne penge i banken.

storybild

- Jeg vil nedbryde barrierer, så kapitalen nemmere kan flyde frit, siger EU-kommissær Jonathan Hill. (Billede: Polfoto/JOHANSEN LINDA)

Mindre og mellemstore danske og andre europæiske virksomheder skal have nemmere ved at rejse penge, når de vil investere for at skabe vækst og flere arbejdspladser.

Tidligere Facebook-medarbejder: Sådan kommer dislike-knappen til at virke
Tidligere Facebook-medarbejder: Sådan kommer dislike-knappen til at virke

Det er formålet med en ny handlingsplan, som EU-Kommissionen onsdag har vedtaget for at sætte mere skub i EU's indre pengemarked.

Til møde i Bruxelles: Danmark vil begrænse dagpenge i EU
Til møde i Bruxelles: Danmark vil begrænse dagpenge i EU

Selv om kapitalens frie bevægelighed er en af de grundlæggende idéer bag EU-samarbejdet, ser EU-Kommissionen stadig mange regler, der blokerer for et bedre fungerende pengemarked i EU.

Og problemet er blandt andet, at mange europæiske virksomheder - især i startfasen - har svært ved at låne penge i banken.

Derfor skal der mere gang i finansiering fra kapitalmarkeder, venturekapital, crowdfunding og andre kapitalforvaltere som supplement til bankerne.

- Jeg vil nedbryde barrierer, så kapitalen nemmere kan flyde frit mellem alle 28 medlemslande, siger EU-kommissæren med ansvar for den såkaldte kapitalmarkedsunion, Jonathan Hill.

Et af de nye tiltag er at få genåbnet for en finansieringsform, der kaldes securitisering, hvor f.eks. en bank samler en række lån i puljer med forskellige risici, som investorer derefter kan købe sig ind i.

Derfor lokker elektronikkæder med gratis lån
Derfor lokker elektronikkæder med gratis lån

Det er en metode, der kan fremkalde kuldegysninger hos mange, fordi dårlige amerikanske boliglån til husejere med lav kreditværdighed - de såkaldte subprimelån - kom med i den slags puljer i USA i tilløbet til finanskrisen.

Men Jonathan Hill er ikke bekymret over forhistorien, for europæisk securitisering har et meget bedre ry end amerikansk, mener han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx