11/07-15 15:29; Opdateret: 11/07-15 17:17

Serbisk leder flygter fra højtidelighed i byge af stenSerbisk leder flygter fra højtidelighed i byge af sten

Den serbiske premierminister blev mødt med sten- og flaskekast ved mindehøjtidelighed for ofre for massakre.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Den serbiske premierminister, Aleksandar Vucic, blev lørdag jaget væk fra en højtidelighed i anledning af 20 året for massakren i Srebrenica, hvor tusindvis af muslimske mænd og drenge blev slået ihjel.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters måtte premierministeren taget flugten, da en gruppe kastede sten og flasker efter ham.

Livvagter fik Aleksandar Vucic gennem den vrede menneskemængde, der råbte og buhede ad ham, mens medlemmer af hans delegation løb op ad en bakke til deres biler.

Serbisk premierminister fordømmer massakre i Srebrenica
Serbisk premierminister fordømmer massakre i Srebrenica

Serbiens indenrigsminister kalder episoden et "attentatforsøg".

- Det er et skandaløst angreb, og jeg må sig, at det kan ses som et attentatforsøg, siger indenrigsminister Nebojsa Stefanovic til tv-stationen Serbian Pink, ifølge Reuters.

Srebrenica var beskyttet af FN's fredsbevarende styrker, da bosniske serbere i 1995 trængte ind i byen. I løbet af de næste fem dage blev omkring 8000 muslimske mænd og drenge slået ihjel.

Omkring 1000 lig er endnu ikke fundet, og ved mindehøjtideligheden lørdag skal resterne af 136 lig, der for kort tid siden er blevet identificeret, begraves.

To internationale domstole har kaldt massakren for folkedrab, men det ord vil hverken serbiske eller bosniske ledere bruge.

Så sent som sidste uge overtalte Serbien sin russiske allierede til at nedlægge veto mod en FN-resolution, der ville have fordømt en benægtelse af, at massakren var et folkedrab.

Aleksandar Vucics deltagelse i lørdagens mindehøjtidelighed skulle vise, at forholdene mellem parterne på Balkan bliver bedre efter borgerkrigen i 1992-95.

Men benægtelsen af, at massakren er et folkedrab, betød, at han måtte flygte over hals og hoved fra arrangementet.

- Skammer han sig ikke over at sige, at det ikke var folkedrab? Skammer han sig ikke over at komme her, spørger Hamida Dzanovic Reuters udsendte reporter.

Hun er kommet til lørdagens mindehøjtidelighed for at begrave to knogler, som dna-prøver har vist stammer fra hendes savnede mand.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Stewardesse faldt ud af fly og døde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx