Af Ritzau - 08/01-17 17:39; Opdateret: 08/01-17 21:02

Irans tidligere præsident Rafsanjani er død af hjerteanfaldIrans tidligere præsident Rafsanjani er død af hjerteanfald

Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani var frem til sin død en indflydelsesrig person.

storybild

Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani døde søndag af et hjerteanfald på et hospital i Teheran. (Billede: Scanpix/Atta Kenare)

Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani er død i en alder af 82 år, efter at han blev indlagt på et hospital i hovedstaden Teheran med hjerteproblemer tidligere søndag.

Det oplyser et familiemedlem til det iranske nyhedsbureau Tasnim.

Rafsanjani blev født i august 1934 og studerede teologi før sin politiske karriere. Han stod efter den islamiske revolution i 1979 daværende ayatollah Khomeini nær.

Efter en kort periode som indenrigsminister blev Rafsanjani i 1980 udnævnt til formand for det iranske parlament. I 1989 blev han valgt til præsident i Iran. Her sad han til 1997.

Perioden bød både på forsigtige reformer men også vild inflation, brud på menneskerettigheder og ikke mindst et anstrengt forhold til Europa.

Sidstnævnte skyldtes blandt andet, at den berømte forfatter Salman Rushdie modtog en dødsdom for gudsbespottelse for sin bog De Satanistiske Vers.

Rafsanjani sad også som leder af en af Irans magtinstitutioner, Eksperternes Råd. Og han var frem til sin død fortsat en indflydelsesrig person i Iran.

Indflydelsen rakte dog ikke til at genvinde magten som præsident i 2005. Da blev han slået af Mahmoud Ahmadinejad.

Men frem for at trække sig tilbage forblev Rafsanjani i iransk politik som en moderat figur. Han talte blandt andet for et bedre forhold til USA.

I årene frem til sin død var han en torn i øjet på det shiamuslimske regime. Han støttede blandt andet oppositionen ved præsidentvalget i 2009, som endte i store demonstrationer.

Siden blev flere af hans familiemedlemmer udsat for repressalier fra styret.

I 2013 forsøgte Rafsanjani igen at stille op til præsidentvalget. Han blev dog vraget af en anden af landets magtfulde institutioner, Vogternes Råd, der blandt andet har til opgave at overvåge valg.

I Iran er det landets åndelige leder, ayatollahen, der har den absolutte magt. Ayatollahen har siden 1989 været Irans tidligere præsident Ali Khamenei, der i en udtalelse hylder afdøde Rafsanjani.

- Tabet af min følgesvend i kamp, hvis samarbejde med mig går 59 år tilbage, er svært og overvældende, siger ayatollahen ifølge nyhedsbureauet AFP.

- De undertiden forskellige meninger og opfattelser i denne lange periode kunne aldrig fuldstændig ødelægge venskabet mellem os, tilføjer Ali Khamenei.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wow: Kan du kende Kim Kardashian som...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Efter mystisk fund af lig i...
bt.dk
10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx