Af Bo Norström Weile - 24/09-15 08:44

Kroatien lukker grænsen for alle serbiske statsborgereKroatien lukker grænsen for alle serbiske statsborgere

Serbisk-kroatisk strid eskalerer, efter at Kroatien skærpede grænsekontrol på grund af flygtningestrøm.

storybild

Også Ungarn har lukket grænsen mod Serbien. Her ses et tidligere billede fra den serbiske side af grænsen. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Kroatien forbyder både serbiske statsborgere og serbiske biler at køre ind på dets territorium. Det oplyser det kroatiske grænsepoliti til Reuters, efter at Serbien har forbudt alle lastbiler, der er indregistreret i Kroatien, at køre over dets grænser.

- Personer med serbiske pas eller med biler, de er indregistreret i Serbien, kan ikke komme ind i Kroatien. Dette forbud gælder indtil noget andet oplyses, siger det kroatiske grænsepoliti i Bajakovo. Det er her den vigtigste grænseovergang mellem de to tidligere jugoslaviske republikker ligger.

13.000 migranter ankommet på én dag
13.000 migranter ankommet på én dag

Regeringen i den serbiske hovedstad, Beograd, besluttede onsdag, at lastbiler, som er indregistreret i Kroatien, ikke må komme ind i Serbien.

- Det gælder også for enhver lastbil, der fragter kroatisk producerede varer, siger den serbiske indenrigsminister, Nebojsa Stefanovic.

Tiltaget er en reaktion på, at EU-landet Kroatien har skærpet kontrollen ved den serbiske grænse, efter at et stort antal flygtninge og migranter har anvendt overgangen til at komme ind i EU.

Flere end 30.000 flygtninge og migranter fra blandt andet Mellemøsten er ankommet til Kroatien, efter at Ungarn lukkede sin grænse til Serbien for godt en uge siden.

Tusindvis af migranter reddet på havet nær Libyen
Tusindvis af migranter reddet på havet nær Libyen

Ungarn: Vores pigtrådshegn er færdigt
Ungarn: Vores pigtrådshegn er færdigt

Den serbiske beslutning var ventet, efter at landet havde givet Kroatien indtil midnat onsdag aften til at genåbne grænseovergangene. Ellers ville Serbien indføre "politiske, juridiske og økonomiske" tiltag som gengæld.

Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, vil ikke rette ind.

- Kroatien er medlem af EU. Serbien kan ikke, selv om de ønsker det, indføre tiltag mod Kroatien, fordi vi har en aftale med EU. Uanset hvad Serbien gør, eller overvejer at gøre, vil det være i konflikt med EU, og jeg er sikker på, at det ønsker Serbien ikke, sagde han onsdag.

Slovenien overvejer at skabe sikker flygtningekorridor
Slovenien overvejer at skabe sikker flygtningekorridor

Krisen mellem de to lande har vokset sig til en størrelse, hvor iagttagere ifølge Reuters betegner den som den største siden begyndelsen af 1990'erne, hvor krigen i det tidligere Jugoslavien brød ud.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx