29/06-15 06:44

Krise: Græske banker holder lukket i en ugeKrise: Græske banker holder lukket i en uge

Under banklukningen vil der også være en begrænsning for, hvor meget man kan trække ud af hæveautomater.

storybild

Folk forsøgte at hæve penge fra bankerne natten til mandag. (Billede: Polfoto)

De græske banker holder lukket indtil 6. juli - dagen efter en kontroversiel folkeafstemning - og der vil frem til samme dag være en begrænsning for, hvor mange kontanter man kan trække ud af hæveautomaterne i landet.

Det fremgår af et officielt dekret, der er underskrevet af både den græske præsident og premierminister, og som er offentliggjort tidligt mandag i regeringens officielle statstidende, skriver nyhedsbureauet AFP.

Obama og Merkel følger græsk drama tæt
Obama og Merkel følger græsk drama tæt

Dermed træder en decideret kapitalkontrol officielt i kraft mandag. Ud over banklukningen betyder det, at man dagligt ikke vil kunne hæve mere end 60 euro. Det svarer til cirka 450 kroner.

Kapitalkontrollen er indført for at forhindre, at bankerne tømmes for penge.

I dekretet begrundes beslutningen med "det ekstremt nødvendige og uforudsete behov for at beskytte det græske finansielle system og den græske økonomi på grund af mangel på likviditet, der er forårsaget af eurogruppens beslutning 27. juni om at afvise en forlængelse af låneaftalen med Grækenland".

Syv råd du skal læse INDEN du tager på sommerferie til Grækenland
Syv råd du skal læse INDEN du tager på sommerferie til Grækenland

Det henviser til, at eurolandenes finansministre lørdag ikke ville forlænge en støtteordning, der udløber tirsdag. Den græske premierminister, Alexis Tsipras, havde bedt om en forlængelse indtil en folkeafstemning 5. juli.

Ved afstemningen skal grækerne tage stilling til, om de vil acceptere eller forkaste et omstridt reformforslag fra Grækenlands internationale kreditorer. Långiverne kræver reformerne i bytte for yderligere økonomisk støtte.

Grækenlands hæveautomater gløder under krise
Grækenlands hæveautomater gløder under krise

Grækenland skal tirsdag tilbagebetale et milliardstort lån til Den Internationale Valutafond (IMF), men det tvivler iagttagere på, at grækerne har råd til.

Udenlandske turister og personer med et kreditkort udstedt uden for Grækenland vil ifølge landets regering ikke blive ramt af beløbsgrænsen for, hvor meget man kan hæve.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx