Af Berit Hartung - 26/10-17 09:23

Mystisk flystyrt har været en gåde i 56 år: Nu er der nye grusomme detaljer om årsagen til styrtetMystisk flystyrt har været en gåde i 56 år: Nu er der nye grusomme detaljer om årsagen til styrtet

Det flystyrt, som i begyndelsen af '60erne kostede generalsekretæren for FN livet, skyldes måske et angreb, afslører en rapport fra FN.

storybild

Den svenske generalsekretær for FN, Dag Hammarskjöld mistede i 1961 livet i et flystyrt i det centrale Afrika. Piloten fik skylden for styrtet, men nu viser det sig, at det sandsynligvis blev skudt ned. (Billede: Scanpix Denmark)

Blev Dag Hammarskjölds fly skudt ned? Og havde han fjender, som ønskede ham død? Blev den svenske dimplomat i virkeligheden myrdet?

Spørgsmålene har været mange og ubesvarede, lige siden et DC-6 fly med 16 FN-folk ombord styrtede i en skov tæt på lufthavnen i Zambia.

Tiden læger nemlig langt fra altid alle sår. Og nogle dødsfald og tragedier bliver ved med at skræmme og fascinere, selv om de fandt sted for en menneskealder siden.

Et af de mysterier, der stadig gisnes om, er den daværende svenske generalsekretær for FN, Dag Hammarskjölds død. I løbet af de seneste 56 år har talrige konspirationsteorier forsøgt at forklare årsagen til det flystyrt, som en septemberdag i 1961 kostede ham og 15 andre livet i det centrale Afrika.

Flyet var på vej fra Leopoldville (i dag Kinshasa) i den nuværende Demokratiske Republik Congo mod Zambia (som dengang hed Nordrhodesia), men styrtede tæt på lufthavnen kort før landing.

Den svenske diplomat blev efter sigende kastet ud af flyet og knuste brystkasse og ryggen.

I den officielle forklaring fik piloten skylden for den fatale landing. Han havde angiveligt fejlbedømt højden og ramte derfor trætoppene under indflyvningen. Den eneste overlevende, en amerikaner ved navn Harold Julien, forklarede imidlertid, at der havde været en eksplosion om bord. Han døde en uge senere af de kvæstelser, han pådrog sig under styrtet.

Men måske er der alligevel hold i nogle af de mange konspirationsteorier.

En rapport fra FN konkluderer nemlig, at der er 'betydelig mængder af beviser' for, at et andet fly skød Dag Hammarskjölds fly ned.

'Baseret på en samlet vurdering af al den information, vi har, virker det troværdigt, at et angreb eller en trussel har forårsaget styrtet,' står der i rapportens konklusion, som nyhedsbureauet AFP har fået adgang til.

Det var den tidligere generalsekretær Ban Ki-moon, som tilbage i 2013 tog de første skridt til at få sagen om svenskerens død genåbnet, fordi en uafhængig undersøgelse viste, at styrtet var forårsaget af 'fjendtlig handling.'

FN-rapporten blev holdt hemmelig, men den nuværende generalsekretær Antonio Guterres blev præsenteret for resultaterne i august, afslører AFP.

Hammarskjöld var midt i arbejdet med at forhandle en våbenhvile i Den Demokratiske Republik Congo, da han omkom.

Oprørerne i det minerige Katanga-område kæmpede mod Congos frigørelse fra kolonimagten Belgien. Nu viser det sig, at oprørerne havde adgang til jetfly, som var større og flere, end man hidtil har været klar over.

Rapporten indeholder beretninger fra adskillige øjenvidner, som fortalte, at de så mere end et fly i luften, da flyet styrtede. Det andet fly skal have været et jetfly, og Hammarskjölds fly blev angiveligt beskudt, før det styrtede.

Justistminister Mohamed Chande Othman fra Tanzania, som præsenterede rapporten for Guterres, siger ifølge AFP, at svaret på mysteriet skal findes i efterretningsarkiverne.

Han nævner også et udsagn fra en belgisk pilot, som dog ikke har kunnet verificeres. Han skal i 1967 have sagt til en fransk diplomat, at han skød eller tvang flyet ned.

Det er dog endnu ikke lykkedes at finde ud af, hvem eller hvorfor, nogen skulle ønske at skyde flyet ned.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gravid politiker sender Nye...
bt.dk
Klopp efter vild målfest: Det var tæt...
bt.dk
Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Silas Holst om faderens personlige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx