Af Ritzau - 26/04-17 06:24; Opdateret: 26/04-17 13:33

Dommer stopper Trumps straf til byer med illegale indvandreDommer stopper Trumps straf til byer med illegale indvandre

Trump kalder en dommers afgørelse for latterlig på de sociale medier. Han vil tage sagen til Højesteret.

storybild

Føderale midler, som ikke har noget med indvandring at gøre, kan ikke trues, bare fordi et lovdistrikt fører en udlændingepolitik, som præsidenten ikke er enig i, fastslår dommer William Orrick. (Billede: Scanpix/Saul Loeb)

En amerikansk dommer har midlertidigt blokeret for en ordre fra præsident Donald Trump om at tilbageholde føderale midler fra byer, der huser illegale indvandrere.

Trumps nye retningslinjer for anholdelse og hjemsendelse af papirløse indvandrere i USA har åbnet for at skære i offentlige midler, hvis de lokale myndigheder ikke samarbejder med udlændingemyndighederne.

Men det har dommer William Orrick i San Francisco tirsdag sat en midlertidig stopper for.

- Føderale midler, som ikke har noget med indvandring at gøre, kan ikke trues, bare fordi der føres en udlændingepolitik, som præsidenten ikke er enig i, siger William Orrick.

Han påpeger samtidig, at Donald Trump gentagne gange har sagt, at føderal finansiering er et våben, han vil bruge mod byer, som modsætter sig hans politiske linje.

William Orrick mener, at den praksis er imod forfatningen.

Onsdag morgen amerikansk tid har Donald Trump svaret igen og raser over dommerens beslutning på Twitter.

- Først kommer 9. appeldomstols afgørelse mod forbuddet og nu dette slag mod tilflugtsbyer, begge latterlige afgørelse. Vi ses i Højesteret!, skriver han.

Han henviser til blokeringen af det indrejseforbud, han ønsker indført for statsborgere fra seks lande, hvis befolkninger er overvejende muslimske.

Samt appeldomstolens blokering af muligheden for at tilbageholde føderale midler til byer med illegale indvandrer.

Afgørelsen, der kan påvirke flere end 300 amerikanske byer og amter, der har fordømt Trumps ordre, er endnu et tilbageslag for præsidenten.

Han har således også måtte se sine to indrejseforbud rettet mod borgere fra lande med overvejende muslimsk befolkning blive bremset ved flere domstole.

Donald Trump har truet med at tilbageholde 1,7 milliarder dollar fra Santa Clara County og 1,2 milliarder dollar fra San Francisco, fordi de ikke vil give oplysninger om illegale indvandrere til de føderale myndigheder.

James R. Williams, der sidder i byrådet i Santa Clara, beskriver domstolens afgørelsen som en historisk bekræftelse på forfatningens princip om, at regeringen ikke kan tvinge lokale politikere til at agere føderalt indvandringspoliti.

Mens de lokale myndigheder i Santa Clara og San Francisco glæder sig over afgørelsen, udtaler Trump-administrationen, at den ikke vil få nogen betydning for regeringens arbejde.

Regeringen vil blandt andet kunne skære i midler i enkelttilfælde, hvor amterne ikke opfylder krav knyttet direkte til midlerne.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død
bt.dk
Politiet: Mand fundet død i havn er...
bt.dk
Patient døde da sygeplejerske faldt i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx