Af ritzau - 17/01-17 13:02; Opdateret: 17/01-17 13:52

Britisk leder melder fuld afsked med EU: Vi skal ikke være halvt indeBritisk leder melder fuld afsked med EU: Vi skal ikke være halvt inde

Storbritannien skal forlade EU. Regeringen i London ønsker ingen mellemløsning, siger premierminister.

Den britiske regeringschef fejer i en ventet tale syv måneders uvished om Storbritanniens fremtid efter en lovet skilsmisse med EU til side. I hvert fald en betydelig del af denne usikkerhed.

I en tale i Lancaster House i London siger Theresa May, at hun ønsker en klar adskillelse fra unionen. Ikke noget med at være halvt inde og halvt ude.

- Ikke et delvist medlemskab af EU. Ikke et associeret medlemskab. Eller noget med at være halvt inde og halvt ude, siger Theresa May.

Hun understreger, at kongeriget ikke ønsker en aftale om tilknytning, som andre lande tidligere har fået med EU. Det kunne være Norge, som har et tæt forhold og samarbejde med EU på mange planer.

- Storbritannien forlader EU. Mit job er at skaffe den rigtige aftale for landet, når vi gør, siger May.

Hun lover også, at begge huse i parlamentet skal stemme om den endelige aftale.

Der bliver tale om en såkaldt "hård brexit".

Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni 2016 stemte for.

Tirsdagens tale kommer i forlængelse af en melding fra USA's kommende præsident, Donald Trump, som ønsker hurtigt at indgå en handelsaftale mellem de to lande.

Centralt i talen står, at hun ønsker et globalt Storbritannien. Med EU som gode venner, men et kongerige der er åbnet for hele verden.

"Global Britain", som May flere gange omtaler, er også navnet på en organisation, der siden 1990'erne har kæmpet for at få briterne ud af EU.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brøndby kaster sig ud i stor...
bt.dk
Fem gode råd: Sådan holder du varmen...
bt.dk
Husmor levede hemmeligt dobbeltliv,...
bt.dk
Zidane ydmyger stortalent på 29...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx