Af Lars Sejr - 27/08-15 10:25

Anmelderne er vildt uenige om Stieg Larsson-fortsættelseAnmelderne er vildt uenige om Stieg Larsson-fortsættelse

Den kontroversielle fortsættelse af Millennium-trilogien beskrives som årets største internationale udgivelse.

storybild

Den svenske forfatter og journalist David Lagercrantz jubler. (Billede: Polfoto/arkiv)

Anmelderne er meget delte om David Lagercrantz' forsættelse af den svenske forfatter Stieg Larssons bøger om journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander.

Stieg Larsson døde i 2004 og oplevede aldrig selv den store succes, som hans bøger om det umage makkerpar har affødt, og derfor bad forlaget bag bøgerne i stedet David Lagercrantz om at forvalte den tunge arv.

Det har affødt bogen, "Det som ikke dreper oss", som på forhånd har været ventet hele verden over, hvor boghandlere i 26 lande torsdag kunne sælge fortsættelsen på Stieg Larssons romanunivers.

Førsteoplaget er på i alt 2,7 millioner eksemplarer, men anmeldelserne er delte.

- Det tager ubønhørlig lang tid, før Lagercrantz får sat thriller-motoren i gang. Man skal forbi side 100 i dette 500-siders epos, før noget som helst kommer i bevægelse, skriver den norske avis Aftenposten, som tilføjer, at der dog i sidste ende er "action nok til alle".

Ny fjerde krimi fra afdød stjerneforfatter bag 'Mænd der hader kvinder'
Ny fjerde krimi fra afdød stjerneforfatter bag 'Mænd der hader kvinder'

Den svenske avis Expressen er langt fra imponeret over forvaltningen af den tunge arv, som kaldes "en håbløs bleg kopi".

- En 500-siders mursten, som faktisk er ret fattig som spændingslitteratur, lyder anslaget af anmeldelsen.

Noget mere positiv er den britiske avis The Guardian, som har læst den engelske version.

- Uden at være en kopi er bogen en respektfuld og følsom hyldest til originalerne, konkluderes det.

Den amerikanske avis New York Times roser Lagercrantz for blandt andet at præsentere en ny spændende person i Larsson-universet, nemlig den otteårige, autistiske dreng August, som portrætteres "dybt bevægende".

Forfatteren David Lagercrantz' gennembrud var bestselleren og den roste "Jeg er Zlatan" fra 2011 om den svenske stjernefodboldspiller Zlatan Ibrahimovic.

Tidligere på året fik David Lagercrantz dog ørerne i maskinen, da han til en britisk avis fortalte, at Zlatan-bogen ikke indeholder et eneste citat fra fodboldspilleren selv, men er en slags "litterær illusion".

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx