27/10-17 10:38; Opdateret: 27/10-17 12:15

Spanien gør sig klar til magtovertagelse i CatalonienSpanien gør sig klar til magtovertagelse i Catalonien

Beslutningsforslag fremlagt i catalansk parlament om at erklære republikken Catalonien uafhængig.

storybild

Separatister har været på gaden mange dage i træk i Barcelona for at protestere mod den spanske regerings planer om at ophæve Cataloniens selvstyre. Scanpix/Pau Barrena

Madrid. Partier, der ønsker catalansk uafhængighed, har kort før middag tirsdag fremlagt et beslutningsforslag om at udråbe republikken Catalonien.

- Som en suveræn og uafhængig stat, som det hedder i forslaget fra Junts pel Si og det stærkt venstreorienterede CUP.

Meget peger derfor i retning af, at den spanske regering måske senere fredag vil overtage styringen af den spanske region Catalonien.

Det er et skridt uden fortilfælde.

Det spanske senat og det catalanske parlament har begge indledt et møde klokken 10.00 for at tage stilling til de to vidt forskellige løsninger.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, beder i en tale til senatet om, at forsamlingen enes om at skride til fyringen af "præsidenten for den catalanske regering, hans vicepræsident og alle de regionale ministre".

Han siger ifølge AP, at han håber, at det kun vil være nødvendigt i kortere tid at underlægge Catalonien de skrappe begrænsninger.

Senatet skal tage stilling til en anmodning fra den spanske regering om at aktivere paragraf 155 i den spanske forfatning. Den kan, som Rajoy anmoder om, betyde, at den catalanske præsident, Carles Puigdemont, og hans regering sættes fra bestillingen

Det bliver aktuelt, hvis den spanske regering vurderer, at Cataloniens regering optræder ulovligt i forhold til den spanske forfatning.

Ifølge Reuters ventes afstemningen i senatet klokken 14.

Cataloniens regering mener, at den har retten til at erklære regionen selvstændig efter en folkeafstemning 1. oktober. Her stemte 90 procent for uafhængighed, men kun 43 procent mødte op for at stemme ifølge separatisterne.

Krisen har efterladt et dybt splittet Catalonien. For nok har separatisterne et flertal i det catalanske parlament. Men det er ikke sikkert, at et flertal af borgerne i regionen reelt støtter løsrivelse.

Krisen har fået mange virksomheder til at flytte deres hovedsæder fra Barcelona til andre steder i Spanien. Det gælder blandt andet to af Spaniens største banker.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Ambassadør for E-løbet:...
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx