Af - 11/04-15 13:42

Sådan kan snu gymnasieelev smugkigge i sin eksamenSådan kan snu gymnasieelev smugkigge i sin eksamen

Den tyske teenager bruger systemets egne regler til at se spørgsmålene inden han skal til prøve.

storybild

(Billede: Chad Ehlers)

En tysk gymnasieelev har taget forberedelsen til eksamen særdeles bogstaveligt. Med de tyske offentlighedsregler i hånden, har han nu søgt indsigt i, hvilke spørgsmål, der bliver stillet til den afsluttende eksamen.

Det skriver The Guardian.

Den 17-årige Simon Schräder fra Münster har brugt regler om gennemsigtighed i offentlige dokumenter til at få en god idé om, hvad han kunne forvente sig af spørgsmål til sin afgangseksamen. Og det gør det jo noget lettere at terpe, når man ved, hvad man skal op i.

- Jeg tænker hele tiden over mine karakterer
- Jeg tænker hele tiden over mine karakterer

Via hjemmesiden fragdenstaat.de, spørg staten på dansk, har han bedt om at få udleveret de dokumenter, der har med gymnasieprøverne at gøre. De rummer blandt andet spørgsmålene til sommerens eksamen, som alle tyske elever skal op i.

Simon kan forvente senest at få svar på sin aktindsigt d. 21. april. Så har embedsmændene haft en måned til at behandle hans forespørgsel. Teenagerens første eksamen falder d. 16. april.

- Hvis de svarer til tiden, så får jeg spørgsmålene til en enkelt eksamen, fortæller Simon Schräder.

Gymnasieelev: -  Karakteren definerer mig som person. Det tal ER mig
Gymnasieelev: - Karakteren definerer mig som person. Det tal ER mig

Han forlader sig dog ikke på, at myndighederne svarer oprigtigt på hans snedige brug af deres egne regler til tiden. Derfor sveder han alligevel over bøgerne.

- Jeg tænkte, at det var værd at prøve. Jeg vil bare gerne se, hvad de svarer på min henvendelse, siger han.

Indtil videre har myndighederne dog ikke løftet sløret for, om de vil imødekomme den tyske gymnasieelevs forespørgsel, men de bekræfter dog, at de har modtaget hans ønske om at se de hemmeligholdte dokumenter.

- Vi skal nok overholde svarfristen, siger Sylvia Löhrmann, der er talskvinde for ministeriet, der har med prøverne at gøre.

Gymnasie-elev snød sig til 10-tal: Gæt hvem der skrev opgaven
Gymnasie-elev snød sig til 10-tal: Gæt hvem der skrev opgaven

Der bliver spekuleret i, om de tyske undervisningsmyndigheder kan spise teenageren af med et afslag. I et blogopslag på deres hjemmeside skriver The Open Knowledge Foundation, der har lavet hjemmesiden som gymnasieeleven brugte til at bede om lov til at få spørgsmålene, nemlig, at embedsmændene kan give et afslag, hvis dokumenterne kan være til skade for udførelsen af et offentligt projekt.

Simon Schräder har matematik, fysik og engelsk på A-niveau og drømmer om at blive webudvikler.

Efter sin eksamen vil hans læse anvendt it på universitetet og den snedige interesse for offentlige dokumenter har allerede udmøntet sig i et tilbud fra et andet website, Correctiv, der beskæftiger sig med at gøre myndighedernes arbejde mere gennemsigtigt.

- Hvis jeg har tid inden jeg skal på universitetet, så har jeg tænkt mig at tage imod det, siger den tyske teenager.


LÆS OGSÅ: Efter millionløgn: Nu siger "finansgeni" undskyld til mor og far

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx