22/10-17 00:34; Opdateret: 22/10-17 02:03

Tjekkisk valgvinder søger allierede i kampen mod indvandringTjekkisk valgvinder søger allierede i kampen mod indvandring

Vi har en allieret i Østrig, men vi må finde andre, siger vinder af parlamentsvalg i Tjekkiet Andrej Babis.

storybild

63-årige Andrej Babis er steget i popularitet på et løfte om at tage magten fra traditionelle partier, investere aktivt i Tjekkiet og holde flygtninge ude af landet. Scanpix/Michal Cizek/arkiv

Prag. Forretningsmanden Andrej Babis, hvis parti, ANO, har vundet weekendens parlamentsvalg i Tjekkiet, vil søge samarbejdspartnere uden for Visegrad-landene i spørgsmål om blandt andet indvandring og fødevarekvalitet.

Det fortæller han i et interview med nyhedsbureauet Reuters sent lørdag aften. Her står det klart, at ANO har vundet valget med 29,6 procent af stemmerne.

Visegrad-landene - eller V4 - omfatter Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet.

Andrej Babis siger således, at han mener, at Tjekkiet er nødt til at søge en aktiv rolle i EU og finde allierede i kampen for at standse ulovlig indvandring.

- Vi er nødt til at forberede nogle emner og derefter præsentere over for Det Europæiske Råd, hvad vi ønsker at forandre. Vi vil fordoble fødevarekvaliteten, finde en løsning på spørgsmålet om migration og bekæmpe indvandring.

- Vi har helt sikkert en allieret i Østrig og hr. Kunz (Østrigs nuværende udenrigsminister og kommende forbundskansler, red.), som har den samme holdning som os i spørgsmålet om indvandring, siger Andrej Babis.

Han mener, at Visegrad-landene er nødt til at finde andre allierede.

- Vi har brug for Østrig og andre lande. Balkan-landene eller Slovenien, Kroatien og måske andre, siger Babis.

ANO har vundet 78 ud af de 200 pladser i det tjekkiske parlaments underhus. Dermed har partiet brug for samarbejdspartnere for at kunne danne flertal.

Det Borger-Demokratiske Parti får 11,3 procent og 25 sæder i parlamentet.

Det højreorienterede parti SPD (Frihed og Direkte Demokrati) får 10,6 procent, mens Piratpartiet for første gang vinder sæder i parlamentet med 10,8 procent af stemmerne. De to partier vinder tilsammen 22 pladser.

Socialdemokraterne med premierminister Bohuslav Sobotka i spidsen får det værste valg siden splittelsen af Tjekkoslovakiet i 1993. Det sker med 7,3 procent og 15 sæder.

63-årige Andrej Babis er steget i popularitet på et løfte om at tage magten fra traditionelle partier, investere aktivt i Tjekkiet og holde flygtninge ude af landet.

ANO har vundet støtte fra både den klassiske højre- og venstrefløj med løfter om at sætte skatten ned, erstatte korrupte politikere, forsegle Europas grænser og forhindre, at der kommer en eneste flygtning ind i landet.

Tjekkiet har både en positiv økonomisk vækst og den laveste arbejdsløshedsrate i EU.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Så du ham? Verdensstjerne rendte...
bt.dk
Den verdenskendte svenske musiker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx