Af - 30/10-14 10:00

Chokeret over norsk fængsel: - Der skal ikke hygges om fangerneChokeret over norsk fængsel: - Der skal ikke hygges om fangerne

I en finsk dokumentarserie besøger en tidligere amerikansk fængselsinspektør det norske fængsel Halden.

(Finnish Broadcasting Company Yle) Se video i større format i vores videosektion Videoportal

I dokumentarserien 'The Norden', som det finske produktionsselskab Yle har lavet, besøger den pensionerede fængselsinspektør James Conway fire nordiske fængsler.

I klippet foroven, der er et uddrag fra programserien, besøger han fængslet Halden i Norge. Her arbejder man efter et såkaldt 'normalitetsprincip', hvilket betyder at fangerne skal afsone deres straf under mest mulige normale forhold.

Politimand tog narko og truede vidne på ølbar
Politimand tog narko og truede vidne på ølbar

Udgav sig for at være 17-årig pige: Lokkede drenge til onani
Udgav sig for at være 17-årig pige: Lokkede drenge til onani

Det overrasker i den grad Conway, der har arbejdet 38 år ved Attica Correctional Facitily i New York. Blandt andet har fangerne i det norske fængsel fri adgang til bestik, tallerkener, glas og værktøj, de kan se fjernsyn og de har deres eget øvelokale, der er proppet med instrumenter.

- Når man stoler så meget på fangerne, og de bor i så luksuriøse omgivelser, kan man lige så godt give fangerne nøglerne. Men hvorfor har man dem så i fængsel til at starte med?, lyder det fra ham.

Voldelige klovne spreder skræk i Frankrig
Voldelige klovne spreder skræk i Frankrig

Anklager anker afgørelse i Pistorius-sag
Anklager anker afgørelse i Pistorius-sag

Det er tydeligt, at der er stor kulturforskel på, hvordan man behandler fanger i Norge kontra USA. Denne kontrast bliver ret så tydelig i klippet, som du kan se i toppen af artiklen.

- I USA er fængslet ikke behageligt. Samfundet er behageligt, og det har fangen opgivet ved at begå kriminalitet. Der skal ikke hygges om fangerne, lyder den kontante udmelding fra ham.

Dokumentarserien vil også blive vist på DR. Du kan se hele det 27 minutter lange afsnit til og med 18. november ved at klikke her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Læs Liverpool-stjernens fortryllende...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx