Af Ritzau - 09/06-17 14:05; Opdateret: 09/06-17 14:40

Taberen Theresa May vil danne en ny konservativ regeringTaberen Theresa May vil danne en ny konservativ regering

Theresa May vil danne regering, men har ikke en klar aftale om et parlamentarisk flertal med nordirsk parti.

storybild

Jeg vil nu danne en regering, der kan lede Storbritannien fremad, siger premierminsiter Theresa May foran Downing Street 10. Til højre hendes mand Philip. (Billede: Reuters/Stefan Wermuth)

Premierminister Theresa May siger, at hun vil danne en ny britisk regering og satser på at få støtte fra det nordirske parti DUP for at få flertal.

- Jeg vil guide Storbritannien gennem de altafgørende brexit-forhandlinger siger hun og minder om, at de starter om ti dage.

May fremsætter sin erklæring foran embedsboligen i Downing Street 10.

- Jeg vil nu danne en regering, der kan lede Storbritannien fremad, siger May.

- Vi vil fortsat arbejde sammen med vore venner og allierede i Det Demokratiske Unionistparti i særdeleshed.

Men det fremgår ikke af hendes erklæring, om hun har en klar aftale med DUP og de 10 mandater, som partiet har fået valgt ind i det britiske parlament.

Jeffrey Donaldson, der er mangeårigt medlem af det britiske parlament for DUP, siger til Belfast Telegraph, at der ikke er en aftale mellem hans parti og May.

"Det er alt for tidligt" at tale om en formel aftale, siger han til avisen.

Der har været rygter om, at May har søgt en "forståelse" med DUP. Men altså ikke en ren aftale.

- Vores to partier har haft glæde af et stærkt forhold over mange år, og det giver mig tro på, at vi vil være i stand til at arbejde sammen i hele Storbritanniens interesse, påpeger May.

De Konservative tabte valget og har ikke længere absolut flertal i parlamentet. Derfor er May helt afhængig af, at et eller flere partier støtter en konservativ regering.

May var inden sin erklæring i Downing Street på Buckingham Palace for at meddele dronning Elizabeth, at hun agter at videreføre en konservativ regering.

DUP er et protestantisk parti med stærk forkærlighed for den britiske union. Det er i modsætning til de katolske nationalister i Nordirland, der ønsker et tæt forhold til Den Irske Republik.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx