Af Ritzau - 19/11-16 09:37

Topledere sender økonomiske advarsler til ObamaTopledere sender økonomiske advarsler til Obama

Verdenshandlen er holdt op med at vokse i de seneste to år. Denne udvikling står til at blive forværret.

storybild

Præsident Barack Obama ved ankomsten til Perus hovedstad, Lima, hvor han deltager i et økonomisk topmøde for landene ved Stillehavet og i Asien. (Billede: Scanpix/Str)

Præsident Barack Obama er fløjet direkte fra Berlin til Perus hovedstad, Lima, for at deltage i et økonomisk topmøde for landene ved Stillehavet og i Asien (Apec).

Han er dog blevet mødt med advarsler om, at USA kommer til at svække verdensøkonomien.

- Det amerikanske præsidentvalg var et tegn på tiltagende modstand mod frihandel, og dette er en trussel mod verdensøkonomien, siger Perus præsident, Pedro Pablo Kuczynski, som åbnede Apec-topmødet fredag.

Kuczynski siger, at verdenshandlen allerede er holdt op med at vokse i de seneste to år, og at denne udvikling vil blive forværret, da flere og flere lande signalerer, de vil lukke deres økonomier.

- Det har afgørende betydning, at verdenshandlen begynder at vokse igen, og at protektionisme bliver bekæmpet, siger Kuczynski.

Han talte om det amerikanske præsidentvalg uden at nævne den kommende præsident, Donald Trump, som har lovet at ændre USA's handelspolitik, og som vil stoppe frihandelsaftaler.

Blandt de 21 lande i Apec er stormagterne USA, Kina og Rusland. Apec-landene producerer tilsammen 57 procent af det globale bruttonationalprodukt.

Christine Lagarde, chef for Den Internationale Valutafond, påpeger, at brexit-afgørelsen i Storbritannien også er et tilbageslag for frihandel. Hun opfordrer til kamp mod de tiltagende økonomiske forskelle, som er fulgt i kølvandet på mere international handel.

- De sociale og politiske konsekvenser bliver nu stadigt tydeligere. Vælgerne i USA og Storbritannien har sendt klare signaler om deres bekymring for migration, handel og teknologiske forandringer, siger hun.

En del Apec-lande, herunder Kina, har nydt godt af globaliseringen.

Over 1000 delegerede fra 21 lande er samlet til Apec-topmødet i Lima. De repræsenterer 40 procent af verdens befolkning.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Tidligere DR-vært scorer nyt topjob
bt.dk
Ny Aarhus-lejlighed er blandt landets...
bt.dk
Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx