Af Ritzau - 30/10-16 01:30; Opdateret: 30/10-16 17:51

Islands regeringschef går af efter valgetIslands regeringschef går af efter valget

Islands statsminister er gået af. Der skal nu forhandles en ny regering på plads efter valget.

storybild

Vælgere ved stemmeboksen lørdag, hvor Island stemte om, hvem der skal have magten i det lille land. Resultatet er klart nu, og det er kompliceret. (Billede: Scanpix/Halldor Kolbeins)

Islands statsminister, Sigurdur Ingi Jóhannsson, har afleveret sin afskedsbegæring til præsident Gudni Johannesson.

Det er sket, efter at islændingene ved deres valg lørdag har sammensat et nyt Alting, og det har skabt en svær parlamentarisk situation.

- Dette er i overensstemmelse med forfatningen at indgive min afskedsbegæring, hvorpå jeg bliver bedt om at blive i embedet, indtil en ny regering er dannet, siger Jóhannsson ifølge nyhedsbureauet AFP på en pressekonference i Reykjavik, Islands hovedstad.

Den afgående statsministers parti, Fremskrittspartiet, har hidtil dannet regering med Selvstændighedspartiet, men det er slut nu.

Selvstændighedspartiet gik en smule frem og fik 29 procent af stemmerne. Det giver 21 af Altingets 63 mandater.

Fremskrittspartiet fik derimod en lussing og er gået fra 19 til nu blot otte mandater.

Det ligger i kortene, at præsidenten nu beder Selvstændighedspartiets leder, den afgående finansminister, Bjarni Benediktsson, om at forsøge at danne regering.

Benediktsson har sagt, at han vil forsøge at danne en regering bestående af tre partier, men han har ikke sagt noget om, hvilke to andre partier han har i søgelyset, skriver nyhedsbureauet Reuters

Valgets store overraskelse var i øvrigt, at Piratpartiet fik et dårligt valg i forhold til meningsmålingerne, der havde gav partiet 20 procent af stemmerne. De utraditionelle pirater, der blandt andet vil have et meget mere direkte demokrati, endte med 14,5 procent af stemmerne.

195.200 islændere stemte ved valget.

Valgdeltagelsen ligger dermed på 79,2 procent og er historisk lav. Ved det seneste parlamentsvalg i 2013 mødte 81,4 procent af de islandske vælgere op.

Folks tillid til politikere generelt og hele det finansielle system i særdeleshed led et knæk med finanskrisen i 2008, der ramte Island med stor kraft.

Det blev ikke bedre, da blandt andre daværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson i år blev afsløret i Panama-papirerne - mistænkt for skattesnyd.

Valget kom et halvt år før tid, da Gunnlaugsson gik af på grund af sagen om blandt andet skattely i Panama.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx