20/10-17 09:19; Opdateret: 20/10-17 11:59

Catalanere strømmer til automater for at hæve kontanterCatalanere strømmer til automater for at hæve kontanter

"Summen af vores individuelle handlinger kan ændre alt", hedder det i opfordring fra separatister.

storybild

Separatistiske demonstranter med Cataloniens flag. To organisationer i Spanien opfordrer indbyggerne i Catalonien til at tømme bankerne i regionen for kontanter. Reuters/Ivan Alvarado

Barcelona. Catalanske separatister strømmer fredag til hæveautomaterne for at trække penge ud af bankerne i en protest mod den centrale regering og mod banker, som har flyttet deres hovedkvarterer væk fra den spanske region under den nuværende krise.

Nogle foretager symbolske hævninger og trækker 155 euro ud. Beløbet refererer til artikel 155 i den spanske forfatning, som centralregeringen er ved at tage i brug for at ophæve catalanernes selvstyre. Beløbet svarer til omkrig 1153 kroner.

Andre hæver 1714 euro med reference til året 1714, som har stor symbolsk betydning for separatister. Årstallet henviser til Barcelonas fald under kong Filip V, som i det år fratog oprørske regioner deres rettigheder.

- Det er en måde at protestere på. Vi ønsker hverken at skade Cataloniens eller Spaniens økonomi, siger Roser Cobos. Han er en 42-årig advokat, som fredag formiddag hævede 1714 euro (omkring 12.760 kroner) i en bank i Barcelona.

En del menneske står i kø ved hæveautomater på en central boulevard i Barcelona sent fredag formiddag. En automat på boulevarden er allerede gået ned.

To bevægelser i Spanien opfordrede torsdag indbyggerne i Catalonien til at tømme bankerne i regionen for kontanter.

Den Catalanske Nationale Forsamling, ANC, og bevægelsen Omnium Cultural opfordrede folk til hæve så mange penge som muligt i bankerne fredag.

Opfordringen blev ifølge det norske nyhedsbureau NTB publiceret på Twitter:

- Det er på tide at vise, at vor styrke afhænger af, at vi alle står sammen. Summen af vores individuelle handlinger kan ændre alt, hedder det i opfordringen. Den kommer som er en reaktion på, at centralregeringen i Madrid søndag begynder at fratage Catalonien dets selvstyre.

Det sker, fordi myndighederne i Catalonien nægter at efterkomme den spanske regerings krav om at skrinlægge uafhængighedsplanerne.

Initiativet er også en protest mod, at begge organisationernes ledere, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, blev varetægtsfængslet mandag.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt hotelkædes filial skal betale...
bt.dk
Bruuns klumme: Hvorfor først nu, Wenger?
bt.dk
Dansk traditionsklub ejer måltyv i...
bt.dk
Linse tordner mod TV3: Det er totalt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx