Politi-ekspert: Præsidenten skal samle politiet og befolkningPoliti-ekspert: Præsidenten skal samle politiet og befolkning

En af de største opgaver for USA’s kommende præsident bliver at få genskabt tilliden til politiet efter en lang række sager, hvor borgere og betjente er blevet dræbt på åben gade, siger politiekspert.

Journalist: Sophie Himmelstrup Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Det er ikke kun bekæmpelsen af Islamisk Stat, arbejdsløsheden og forholdet til Rusland, der står på to-do-listen for USA’s næste præsident.

En af de største opgaver bliver nemlig at løse den voksende konflikt internt i USA mellem politiet og borgerne.


Det fortæller Jesper Helwig Hansen, som er politiekspert i Deloitte og har en fortid i både dansk og amerikansk politi.

Politi i USA anholder fem personer for skud mod betjente
Politi i USA anholder fem personer for skud mod betjente

- En væsentlig udfordring for en kommende præsident, uanset hvem det bliver, bliver at bygge bro over den kløft, der er skabt mellem politiet og borgerne efter en række sager, hvor borgere unødigt er blevet dræbt, mens politiet har udført deres arbejde, siger han og peger på, at sagerne har resulteret i voldsomme reaktioner den anden vej.

- VI har set borgere i USA, som har reageret med at likvidere politifolk. Så noget af det første, en kommende præsident skal, er at få sat fokus på, hvordan man får genskabt tilliden, siger Jesper Helwig Hansen, der har arbejdet for New York Police Department, hvor det er lykkedes at øge tilliden til politiet og derved mindske kriminaliteten.

Et af de helt store problemer er, at man i USA har 18.000 selvstændige politienheder, som ikke kan styres fra Det Hvide Hus, og at det derfor er svært at gribe ind samlet, påpeger han.

Ferguson har fået sort politichef
Ferguson har fået sort politichef

- Tilliden er ved at forsvinde flere steder i USA. Samtidig er politiet flere steder i landet bange for at gå på arbejde. Det er faktisk farligt at stoppe en bil som betjent. Du ved ikke, hvem der sidder derinde, og hvad de vil gøre. Det er en ond spiral, siger Jesper Helwig Hansen.

“Det er i bund og grund blevet en befolkning, der er i krig med sig selv, i et vestligt demokratisk samfund. Hvis ikke den her er en top-5 opgave for en kommende præsident, vil jeg være meget overrasket.

Sidste år blev 1.100 amerikanere skudt af politiet, og cirka 130 betjente mistede livet i tjeneste.

HØR JESPER HELWIG HANSEN FORTÆLLE OM TRE SAGER, DER HAR FÅET KONFLIKTEN TIL AT ESKALERE

Jesper Helwig Hansen forklarer, at Danmark på mange punkter er langt længere fremme i forhold til at have et stærkt tillidsforhold mellem politi og borger. Som eksempel nævner han den seneste tids debat om Pusherstreet på Christiania, hvor christianitterne valgte at rydde Pusherstreet som en reaktion på, at der var blevet skudt mod politiet.

- Vi kan ikke sammenligne situationen med Danmark, men vi kan bruge den til mere bevidst, end vi normalt gør, ikke at tage tilliden mellem borgerne og politiet for givet. Politifolkene i USA kunne lære meget af politifolkene i Danmark, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx