Af Ritzau - 18/04-17 13:43; Opdateret: 18/04-17 14:42

Sturgeon kalder Skotland til kamp ved britisk valgSturgeon kalder Skotland til kamp ved britisk valg

Las os rejse os for Skotland, lyder opråbet fra den skotske førsteminister før et britisk valg 8. juni.

storybild

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Brendan Mcdermid)

Premierminister Theresa Mays beslutning om at udskrive valg i Storbritannien er et kampsignal til Skotland, siger den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon.

May sagde kort forinden, at der skal afholdes valg i Storbritannien 8. juni. Det skal styrke den britiske hånd i forhandlingerne om udmeldelse af EU (brexit).

- De Konservative ser en mulighed for at trække Storbritannien til højre, gennemtvinge en hård brexit og at gennemføre store offentlige nedskæringer, skriver May på Twitter.

- Lad os rejse os for Skotland, skriver Sturgeon videre.

Den skotske førsteminister har krævet en ny folkeafstemning om Skotlands uafhængighed, hvis May agter at søge en hård skilsmisse fra EU.

Sturgeon siger i en kommentar til en tv-station, at et valg i utide kan bestemme den vej, som Skotland vil gå i fremtiden.

- Dette valg vil i høj grad være et valg om, hvilket land vi ønsker, at Skotland skal være, og om hvem som skal bestemme den fremtidige retning for Skotland.

Ved folkeafstemningen sidste år om ja eller nej til EU stemte et stort flertal af skotterne for at blive i det europæiske samarbejde.

Sturgeon har lovet, at hun vil arbejde for, at Skotland bevarer en nær tilknytning til EU. I bedste fald at et uafhængigt Skotland bliver medlem af det europæiske samarbejde.

May har afvist at diskutere en folkeafstemning i Skotland om uafhængighed. Det er ikke det rette tidspunkt, har hun sagt.

Sturgeon har understreget, at May ikke kan forhindre en ny folkeafstemning.

Skotland havde i 2014 en folkeafstemning om uafhængighed. Her sagde 55 procent ja til at forblive i den britiske union.

Men Sturgeon siger, at forudsætningen for et ja dengang var, at Storbritannien ville forblive en del af EU. Forudsætningen vil derfor være helt anderledes ved en ny folkeafstemning.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Remee afslører 'X Factor'-mysterie:...
bt.dk
Lavede kæmpe brøler mod Messi:...
bt.dk
Sarah Louise delte vovet billede på...
bt.dk
Kæmpe katastrofe på vej for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx