Af - 25/11-15 19:48

Iskold luft: Rusland fortsætter flyvninger nær tyrkisk grænseIskold luft: Rusland fortsætter flyvninger nær tyrkisk grænse

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet er iskoldt efter nedskydningen af et krigsfly.

Nok lover meteorologerne varmegrader på den gode side af 10 grader i det sydlige Tyrkiet, men det politiske klima der er langt under frysepunktet.

Tirsdag skød tyrkisk militær et russisk krigsfly ned i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien, og det har udløst spændinger mellem Vladimir Putins regime og Nato-medlemmet Tyrkiet.

Onsdag sendte Rusland ifølge Reuters et avanceret missilsystem til Syrien for at beskytte sine flyvninger der og svor samtidig, at de tungt bevæbnede kampfly fortsat vil bevæge sig rundt nær tyrkisk luftrum.

Siden nedskydningen, som resulterede i at de to piloter blev skudt ud med katapultsæde, hvorefter den ene dræbt af syriske oprørere, mens han var ved at lande i sin faldskærm, er beskyldninger om, hvem der har skylden, fløjet mellem de to lande.

Tyrkiets og Ruslands udenrigsministre mødes efter nedskydning af fly
Tyrkiets og Ruslands udenrigsministre mødes efter nedskydning af fly

Tyrkiet har påstået, at piloterne modtog flere advarsler om, at de opholdt sig i tyrkisk luftrum. Men den overlevende pilot kaptajn Konstantin Murakhtin har på russisk tv forklaret, at hans fly aldrig modtog advarsler og at flyet befandt sig over Syrien og derfor ikke krænkede tyrkerne.

Rusland har dog ikke offentligt fremsagt ildevarslende erklæringer, der kunne antyde en gengældelse. Tværtimod.

Ukraine forbyder russiske fly over landet efter gaslukning
Ukraine forbyder russiske fly over landet efter gaslukning

- Vi agter ikke at føre krig mod Tyrkiet. Vor holdning over for det tyrkiske folk er uforandret. Men vi har spørgsmål til den nuværende tyrkiske ledelses handling, sagde Sergej Lavrov, Ruslands udenrigsminister, ifølge Reuters i Moskva.

Alligevel har Lavrov aflyst et ellers planlagt besøg onsdag til Istanbul.

Sergej Lavrov skal angiveligt under en telefonsamtale med sin tyrkiske kollega, Mevlüt Cavusoglu, have aftalt, at de måske i stedet kan mødes i næste uge.

Putin fraråder russere at rejse til Tyrkiet
Putin fraråder russere at rejse til Tyrkiet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx