Af - 23/02-16 22:48

Derfor er det en god idé at sove på en stor beslutningDerfor er det en god idé at sove på en stor beslutning

Ny forskning viser, at en god nats søvn kan gøre underværker, hvis du skal træffe en stor beslutning, eller hvis du har en stor dag foran dig.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Hvis du er i tvivl om en stor beslutning eller forbereder dig på en vigtig dag, gør du klogt i at sove på det. Det viser forskning fra University of Bristol, skriver Huffington Post.

Derfor skal teenagere have lov til at sove længe
Derfor skal teenagere have lov til at sove længe

Når vi sover, bliver mønstre af den hjerneaktivitet, der skete i løbet af vores vågne timer, nemlig fremskyndet og gentaget. Det hjælper os med at skabe og gemme minder.

Aktiviteten sker i hippocampus, der er en del af hjernen, som kan sammenlignes med et arkivskab. Søvn gør cellerne i hjernen bedre i stand til at sortere og gemme det, der er vigtigt.

Du må hverken sove for meget eller for lidt - her er den magiske grænse
Du må hverken sove for meget eller for lidt - her er den magiske grænse

Så selv om nogle gerne bliver oppe hele natten og tager en såkaldt "all-nighter", når et stort projekt skal færdiggøres, eller en vigtig beslutning skal tages, viser forskningen altså, at det bedst kan betale sig at tage en god nats søvn først.

På den måde giver du nemlig hjernen mulighed for at gentage og gemme alle de ting, du har brug for at vide. Samtidig er du udhvilet og dermed mere fokuseret, når du vågner.

Dette køn sover dårligst om natten
Dette køn sover dårligst om natten

Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen
Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx