Af Ritzau - 05/05-17 06:06

Britiske lokalvalg kan give fingerpeg om parlamentsvalgBritiske lokalvalg kan give fingerpeg om parlamentsvalg

Premierminister Theresa May kan få rygstød fra lokalvalg i Birmingham og Skotland op til parlamentsvalg.

storybild

Udfaldet af lokalvalgene vil ifølge britiske medier også give et fingerpeg om den pressede Labour-leder Jeremy Corbyns popularitet samt om fremtiden for det EU- og indvandringskritiske Ukip. (Billede: Scanpix/Chris J Ratcliffe)

Med bare fem uger til et parlamentsvalg, som den britiske premierminister, Theresa May, overraskende udskrev for nylig, vil udfaldene af torsdagens mange lokalvalg i England, Skotland og Wales være en forsmag på, hvordan de store partier vil klare sig i den nationale afstemning 8. juni.

Valgstederne lukkede torsdag klokken 23 dansk tid. I adskillige kredse begynder optællingen af stemmesedlerne dog først fredag morgen, hvorefter resultaterne vil tikke ind i løbet af dagen.

Totalt er der over 4800 byrådspladser på spil.

Arbejderpartiet Labour skal ifølge BBC forsvare 1435 pladser, De Konservative har 1136 pladser på spil, mens De Liberale Demokrater er det tredjestørste parti i britisk lokalpolitik med 438.

Klare landspolitiske paralleller kan lokalvalgene ikke tillægges, da de bliver udkæmpet på lokale emner.

Men de kan ifølge Reuters give en indikation af, hvor stærkt de landspolitiske ledere og partier står.

Nyhedsbureauet nævner, at premierminister May har brugt tid på at støtte sit partis kandidater i en af de store kredse, der omfatter Storbritanniens næststørste by, Birmingham.

Historisk en kreds, som Labour har domineret på grund af Birmingham-områdets mange industripladser.

- En sejr til De Konservative vil vise effektiviteten af Mays bestræbelser på at få sit parti til at fremstå som det foretrukne for den britiske arbejdsklasse, skriver Reuters.

Theresa May vil også holde godt øje med resultaterne fra Skotland, hvor der var lokale valg i samtlige af landets 32 kredse.

Scottish National Party (SNP), der går ind for løsrivelse fra Storbritannien, udraderede næsten totalt Labour ved det seneste parlamentsvalg. Og De Konservative har aldrig stået stærkt i Skotland.

Men meningsmålinger har vist, at De Konservative ved næste måneds parlamentsvalg kan få det bedste resultat i årtier i Skotland.

Udfaldet af lokalvalgene vil ifølge britiske medier også give et fingerpeg om den pressede Labour-leder Jeremy Corbyns popularitet samt om fremtiden for det EU- og indvandringskritiske Ukip.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her får du fritidshuse med havudsigt...
bt.dk
Politiet hastet til havn - bil fundet...
bt.dk
Vejle ejer måltyv i Kinas bedste...
bt.dk
Politiet har afspærret park efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx