Af Ritzau - 12/08-16 04:17

2016's travle orkansæson kan nå op på siden af Sandy-år2016's travle orkansæson kan nå op på siden af Sandy-år

Der er stor chance for, at mellem 12 og 17 storme fra Atlanterhavet bliver så kraftige, at de får et navn.

storybild

Adskillige store orkaner kan blive dannet i løbet af i år, lyder det fra Noaa. Genrefoto (Billede: Free/Colourbox.com)

Dette års sæson for orkaner i Atlanterhavet bliver formentlig mere travl end først antaget.

Den meteorologiske forskningsinstitution National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) i USA er torsdag kommet med en opdateret forventning for de næste måneder.

Den viser, at der er 70 procent sandsynlighed for, at der vil blive dannet mellem 12 og 17 storme, der er så kraftige, at de får et navn. Meldingen er en opjustering af tidligere rapporter, der forudså mellem 10 og 16 store storme.

- Vi har øget antallet, fordi omstændighederne tyder på en mere aktiv orkansæson. Blandt andet slutter vejrfænomenet El Niño, siger Gerry Bell, der står i spidsen for Noaas afdeling for at forudse orkansæsonen.

El Niño har varmet strømmene i verdens have op, og det har de seneste år medført mindre aktive sæsoner målt på antallet af tropiske storme og orkaner.

Ud af det samlede antal tropiske storme ventes det, at mellem fem og otte af dem bliver af orkanstyrke. To til fire af dem kan blive "store orkaner". Det betyder ifølge Noaa, at de kan blive såkaldt kategori tre-orkaner eller voldsommere.

- Sæsonen ventes at blive den travleste siden 2012, skriver Noaa på sin hjemmeside.

I netop 2012 pustede orkanen Sandy sig op. Flere end 200 mennesker mistede livet i otte forskellige lande. Størstedelen af dem omkom i USA.

Sandy, der er blevet betegnet som århundredets værste storm i USA, rasede først over flere caribiske lande. Herefter bevægede uvejret sig ind over de amerikanske stater New York og New Jersey.

For millioner af mennesker, der bor i orkanudsatte områder, kan Noaas forudsigelse derfor skabe bekymrede rynker i panden.

- I takt med, at vi bevæger os ind i højsæsonen for orkaner, hvor orkanerne er mere hyppige og ofte kraftigst, opfordrer Noaa alle indbyggere langs kystområder til at sørge for, at de er forberedt på orkaner og holder øje med de seneste vejrudsigter, skriver Noaa.

Langtidsprognoserne for orkanaktivitet er af stor betydning for det amerikanske finans- og energimarked, der sitrer, hver gang en storm har kurs mod USA samt olie- og gasfelterne i Den Mexicanske Golf.

I løbet af en gennemsnitlig orkansæson blæser 12 navngivne storme, seks orkaner og tre store orkaner over Atlanterhavet.

Indtil videre har der i år været to orkaner i området. Den seneste var Earl, der bragede ind over Centralamerika. Efter sin landgang mistede den noget af pusten. Alligevel omkom adskillige mennesker i mudderskred udløst af uvejret i Mexico.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx