Af Niels Pedersen - 08/02-18 07:53

Tesla-raket i store problemer: Styrer direkte mod asteroidebælteTesla-raket i store problemer: Styrer direkte mod asteroidebælte

Tirsdag aften dansk tid skød rumfartsselskabet SpaceX en raket i ud rummet med en Tesla-bil ombord, og nu er den havnet i alvorlige problemer.

SpaceX streams video of Tesla Roadster in orbit

Efter planen skulle rakettens astronautdukke fra sin plads i en rød Tesla-bil og til tonerne af David Bowies sang 'Space Oddity' flyve kun til Mars, men nu viser det sig, at raketten er ude af kurs og bevæger sig direkte mod et asteroidebælte mellem Mars og Jupiter. Det skriver news.com.au.

Det skabte ellers beundring og hædrende omtale verden over, da SpaceX tirsdag med succes affyrede raketten ved navn Falcon Heavy på Kennedy Space Center i Florida, den samme platform som NASA også har opsendt raketter fra. For at skabe yderligere opmærksomhed om opsendelsen puttede direktøren for SpaceX, Elon Musk, sin egen røde Tesla-bil ind i raketten. Han ejer selv det kendte bilmærke.

Men nu risikerer både Teslaen og astronautdukken 'Starman' at få en ublid medfart - også hvis de mirakuløst skulle komme helskindet igennem asteroidebæltet. Store dele af bilen er nemlig lavet af plastik og kulfibre, og de materialer er ikke i stand til at modstå strålingen i det ydre rum.

»Alt organisk materiale vil degradere på grund af de flere forskellige slags stråling, som man støder ind i derude. I de omgivelser giver jeg end ikke de materialer et år,« siger professor i kemi ved universitetet i Indiana, USA, William Carroll til Live Science.

Efter at være røget ud af sin bane er Falcon Heavy-raketten på vej mod miniplaneten Ceres, men spørgsmålet er, om den nogensinde når så langt.

Formålet med opsendelsen var at teste, om SpaceX' teknologi er avanceret nok til at begynde at sende turister ud i rummet, hvilket er firmaets ambition.

Planen er senere i år at sende to rumturister på en rejse til månen og ultimativt at sende mennesker til planeten Mars. Det vil dog ske med en anden raket end Falcon Heavy.

Efter opsendelsen blev SpaceX hyldet af blandt andre astronauten Buzz Aldrin, som var med på den første tur til månen i 1969, og USA's præsident Donald Trump.

Du kan se en animation af Falcon Heavy-opsendelsen her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx