Af Jesper Vestergaard Larsen - 30/03-18 11:12; Opdateret: 30/03-18 12:19

Nyt studie kortlægger masse-skyderier: Det har gerningsmændene til fællesNyt studie kortlægger masse-skyderier: Det har gerningsmændene til fælles

Nyt studie viser, at mændene bag sidste års brutale masseskyderier har én ting til fælles.

storybild

Et masseskyderi i Las Vegas sidste oktober kostede 59 mennesker livet. Næsten 900 personer kom til skade. (Scanpix) (Billede: DAVID BECKER)

Torsdag offentliggjorde The Secret Service National Threat Assessment Center en omfattende undersøgelse af samtlige 28 amerikanske masseskyderier i 2017.

Undersøgelsen viser, at hvert masseskyderi blev udført af en mand, der havde »oplevet mindst en alvorlig stressfaktor inden for de sidste fem år«.En stressfaktor kan her være familieproblemer, parforholdsproblemer, personlige problemer, problemer i skole eller med arbejdsmiljø eller konfrontationer med ordensmagten, der ikke har før til anholdelse.

Omkring halvdelen af angrebsmændene - cirka 54 procent - har en fortid med narkomisbrug og omkring 71 procent er tidligere straffede.To tredje-dele af angriberne har haft symptomber på psykiske problemer af en art forud for deres angreb, men kun 25 procent af dem har været indlagt på hospitalet eller fået udskrevet medicin.

»De mest almindelige symptomer er relateret til psykoser - herunder paranoia, hallucinationer og vrangforestillinger - og selvmordstanker,« konkluderer rapporten, der er refereret i flere amerikanske medier, herunder NY Daily News.

En af 2017's mest vanvittige masseskyderier blev udført af Stephen Paddock, der fra 32. etage på et hotel i Las Vegas lod kugler regne ned over en tæt pakket contry concert i oktober. Hans motiv er uklart, men der sindsygdom at spore i hans familie og han havde mistet en større mængde penge i årene op til angrebene.

I november dræbte en anden skydegal tosse, Devin Patrick Kelley, 26 personer i en baptiskkirke i Texas. Han var i 2012 i retten for at overfalde sin kone og stedsøn og samme år flygtede han fra et sindsygehospital.

Undersøgelsen viser af angrebene i 2017 viser, at 82 procent af dem blev udført med skydevåben, mens 11 procent blev udført med biler og syv procent med knive. Af de 23 der benyttede et våben, havde de ti indkøbt våbnene ulovligt.

I kølvandet på skyderiet mod Parkland-skolen i februar og massakren i Las Vegas i oktober har politikere krævet, at sindsyge mennesker og kriminelle skal have sværere ved at anskaffe sig våben.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formand om forhandlinger: De vil have...
bt.dk
Nej, nej, nu stopper det: TREDJE...
bt.dk
Kongehusekspert om prins Nikolais nye...
bt.dk
Dansk popstjerne springer ud som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx