Af Ritzau - 21/11-16 03:29; Opdateret: 21/11-16 04:00

François Fillon slår Sarkozy og lover forandring i FrankrigFrançois Fillon slår Sarkozy og lover forandring i Frankrig

Franskmændene ønsker at løsrive sig fra et bureaukratisk system, siger Fillon efter valgsejr søndag.

storybild

Uanset, hvem de franske vælgere stemte på søndag, så er der forandring på vej, lover tidligere premierminister Francois Fillon. (Billede: Reuters/Pool)

Franske vælgere gik imod forventningerne ved Det Republikanske Partis primærvalg søndag og stemte tidligere præsident Nicolas Sarkozy ud af kapløbet om at blive partiets kandidat til præsidentvalget.

I stedet satte langt de fleste deres kryds ved tidligere premierminister François Fillon.

- Jeg siger nu til alle franskmænd, at uanset hvem de stemte på, så er der forandring på vej, som skal drive Frankrig fremad, siger Fillon til sine tilhængere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Overalt, jeg har været, har mine landsmænd fortalt mig, at de ønsker at løsrive sig fra et bureaukratisk system, der dræner dem for energi. De har fortalt mig om deres ønsker om autoritet, siger han videre.

Med tæt på fire millioner stemmer talt op natten til mandag dansk tid står Fillon til at få 44,2 procent, mens hans nærmeste rival, tidligere premierminister Alain Juppé, står til at få 28,5 procent.

Nicolas Sarkozy må nøjes med 20,6 procent af stemmerne, skriver Reuters.

Det kræver mindst halvdelen af stemmerne, hvis en kandidat skal vinde nomineringen i første runde. Dermed skal 62-årige Fillon og 71-årige Juppé mødes i en anden og sidste afstemning 27. november.

Vinderen kommer til foråret formentlig til at skulle kæmpe om præsidentposten mod Front Nationals leder, Marine Le Pen.

Ifølge meningsmålinger ønsker et flertal af vælgerne dog ikke at se det højreekstremistiske parti ved magten. Derfor er det ventet, at den valgte centrum-højre kandidat vil besejre Marine Le Pen til maj, skriver Reuters.

Mens meningsmålinger konsekvent har vist, at Alain Juppé let kan slå Le Pen, er der langt færre målinger, der viser, hvordan François Fillon vil klare sig mod hende.

En BVA-måling i september viste, at Fillon vil slå Le Pen til foråret med 61 procent af stemmerne mod hendes 39 procent. Målingen viste samtidig, at Juppé vil få 66 procent i kampen mod Front Nationals leder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx