Af Ritzau - 14/10-16 10:53

Tidligere premierminister vinder første valgdebat i FrankrigTidligere premierminister vinder første valgdebat i Frankrig

Ifølge en meningsmåling var Alain Juppé bedst i valgduel mod tidligere præsident Nicolas Sarkozy.

storybild

To kandidater til næste års præsidentvalg i Frankrig udveksler håndtryk. Tidligere premierminister Alain Juppé, (til venstre) og tidligere præsident Nicolas Sarkozy er fra samme konservative parti. (Billede: Scanpix/Philippe Wojazer)

Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy kom i defensiven over for rivalen, tidligere premierminister Alain Juppé, da de to toppolitikere mødtes i en første duel hos Republikanerne i den franske præsidentvalgkamp.

En meningsmåling efter debatten torsdag aften viser, at et flertal finder 71-årige Juppé mest overbevisende i debatten om centrumpartiernes valgkampagne, der har overskriften "Lykkelig identitet".

32 procent af de adspurgte vælgere siger i en onlinemåling, at Juppé vandt debatten, mens 27 procent mener, at 61-årige Sarkozy var den mest overbevisende.

Den tv-transmitterede debat var den første af tre forud for primærvalg i det konservative parti sidst i november.

I alt syv kandidater fra centrum-højre deltog i debatten, hvor der var udbredt enighed om, at der skal skal skæres ned i de offentlige udgifter, og at Frankrigs 35 timers arbejdsuge skal ændres.

Der var mere uenighed i diskussioner om sikkerhed og indvandring. Blandt andet kom det til ophedede diskussioner om, hvorvidt personer, der overvåges af efterretningstjenesten, skal tilbageholdes systematisk.

Den tidligere leder af Republikanerne Jean-Francois Cope sagde, at han sammen med millioner af andre franskmænd havde troet på Sarkozys reformer for 10 år siden, men var blevet svært skuffet.

I opgøret mellem Juppé og Sarkozy var der meget fokus på kriminelle efterforskninger, som har været rettet mod Sarkozy, efter at han tabte præsidentvalget i 2012 til socialisten François Hollande.

En oprevet Sarkozy afviste, at han havde brudt loven.

Sarkozy og flere omkring ham anklages i en sag om ulovlig kampagnestøtte i 2012. Også Sarkozys regnskaber for valgkampen i 2007 har været genstand for kritik.

Den bramfri politiker har halet noget ind på den mere moderate Juppé i de seneste måneder. Men Juppé, der er tidligere konservativ premierminister, har længe været favorit til at vinde præsidentvalget.

Målinger tyder på, at centrumhøjres kandidat - Juppé eller Sarkozy - vil komme ud i en anden valgrunde mod Marine Le Pen fra Front National ved præsidentvalget i maj næste år.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx