Af Ritzau - 06/04-17 17:54; Opdateret: 06/04-17 19:02

Tusk og May vil forsøge at dæmpe brexit-spændingerTusk og May vil forsøge at dæmpe brexit-spændinger

Gibraltars status i frihandelsaftale mellem EU og briterne er et af de svære emner i brexit-forhandlingerne.

storybild

Den britiske premierminister, Theresa May (til venstre), og EU-præsident Donald Tusk mødtes torsdag i Downing Street i London. De vil holde tæt kontakt og forsøge at dæmpe spændingerne under de svære forhandlinger om den britiske exit fra EU. (Billede: Scanpix/Justin Tallis)

EU-præsident Donald Tusk og premierminister Theresa May vil forsøge at dæmpe spændingerne under de svære forhandlinger om den britiske exit fra EU.

Det har de ifølge en EU-kilde torsdag lovet hinanden under et næsten to timer langt møde i Mays embedsbolig i Downing Street i London.

- De blev enige om at holde løbende kontakt gennem hele brexit-processen for at bevare en konstruktiv tilgang og forsøge at dæmpe de spændinger, der kan opstå, siger EU-kilden.

Og forhandlingerne vil "uundgåeligt blive svære" på områder som Gibraltar, der er et britisk territorium på den sydspanske kyst, forudser han.

Det skyldes, at Donald Tusk i sit udkast til retningslinjer for forhandlingerne lægger op til at give Spanien vetoret i forhold til Gibraltar efter briternes exit.

En kommende frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien kan således kun gælde for Gibraltar, hvis Storbritannien og Spanien er enige om det, foreslår Tusk.

May har på mødet med Tusk understreget, at briterne ønsker "et dybt og særligt partnerskab med EU" efter deres exit fra EU.

Hun finder EU-præsidentens udspil til retningslinjer for brexit-forhandlingerne "konstruktivt", siger en talsmand for Downing Street.

Men Storbritannien vil stå fast, når det gælder Gibraltar, der trods modstand fra Spanien har været under britisk kontrol i over 300 år.

- Storbritannien vil forsøge at få den bedst mulige aftale for Gibraltar, når Storbritannien forlader EU, siger Mays talsmand.

Theresa May har således gjort det klart, at der ikke bliver besluttet noget om Gibraltar uden opbakning fra befolkningen i den britiske enklave.

På mødet i London har Donald Tusk gennemgået sit oplæg til exit-forhandlingerne for Theresa May.

Stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, skal på et topmøde 29. april vedtage de endelige retningslinjer.

Theresa May ser ifølge sin talsmand frem til at komme i gang med forhandlingerne.

- Begge ledere var enige om, at tonen i samtalerne havde været positiv på begge sider, siger Mays talsmand efter mødet med Tusk.

Storbritannien aktiverede 29. marts processen i EU-traktatens artikel 50. Den starter nedtællingen på to år til britisk exit fra EU.

Briterne forlader efter planen senest EU-samarbejdet 29. marts 2019.

De 30.000 indbyggere i Gibraltar ønsker at være britiske. Det har de senest afgjort i en folkeafstemning i 2002. Men ved brexit-afstemningen sidste år stemte de for at blive i EU.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fortryder intet trods kæmpeklaps i...
bt.dk
Forskere er forbløffede over ny...
bt.dk
Håndskrevne trusselsbreve igennem 100...
bt.dk
TV 2's nye storsatsning: Greyzone er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx