14/12-13 13:45

Kiev-borgmester afsat efter politivoldKiev-borgmester afsat efter politivold

Borgmester suspenderet og flere embedsmænd fyret efter åbenlys splittelse hos myndighederne i Kijev under uro.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Kievs borgmester er blevet suspenderet og får dermed ansvaret for politivold mod proeuropæiske demonstranter, oplyser anklagemyndigheden i den ukrainske hovedstad.

Politivolden skete for to uger siden mod proeuropæiske demonstranter.

Spændt situation i Kiev før nye masseprotester
Spændt situation i Kiev før nye masseprotester

Borgmesteren, Aleksander Popov, er ifølge nyhedsbureauet dpa suspenderet sammen med tre topembedsmænd, efter at politifolk natten til den 30. november med vold opløste en demonstration, hvorved snesevis blev kvæstet og mindst 35 blev anholdt.

Tidligere på ugen kom der stærkt modsætningsfyldte signaler fra myndighederne i Kiev, da politi i kampuniformer først stormede rådhuset i hovedstaden, hvor de imidlertid blev drevet på flugt af aktivister.

Da politiet var kørt væk, udsendte den ukrainske indenrigsminister, Vitalij Sakjartjenko, en erklæring, hvori han understregede, at politiet ikke ville angribe demonstranter.

Resultatløst møde mellem Janukovitj og oppositionen
Resultatløst møde mellem Janukovitj og oppositionen

Meddelelsen om suspenderingen af borgmesteren kommer, mens titusindevis af mennesker forberedte sig på store massedemonstrationer i Kiev.

Både tilhængere og modstandere af præsident Viktor Janukovitj gør klar til massedemonstrationer lørdag på og ved Uafhængighedspladsen, Maidan, i midten af byen.

Proeuropæiske demonstranter har i tre uger slået lejr i det centrale Kijev for at opretholde deres pres på præsidenten, efter at denne afviste at underskrive en stor handels- og associeringsaftale med EU i november.

USA: Vi udelukker ikke sanktioner mod Ukraine
USA: Vi udelukker ikke sanktioner mod Ukraine

Nu synes krisen at blive forværret, da et stort antal borgere fra det østlige Ukraine planlægger deres egen massedemonstration og er begyndt at oprette feltkøkkener tæt på de andre demonstranters lejr.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx