Af Ritzau - 24/06-16 17:43; Opdateret: 24/06-16 19:13

Hollandske Wilders vil have nexit efter brexitHollandske Wilders vil have nexit efter brexit

EU-kritiske partier i hele Europa bruger det britiske EU-exit til at sætte medlemskabet på dagsordenen.

storybild

Hollandske Geert Wilders vil også have en afstemning om medlemskab af EU efter det britiske exit. (Billede: Reuters/Laszlo Balogh)

Torsdagens folkeafstemning, der endte med flertal for et britisk farvel til EU efter 43 år i unionen, har fået ledere af nationalistiske og EU-kritiske partier i hele Europa til at vejre morgenluft.

Mange af dem kræver, at det britiske exit bør være en anledning til at stemme om medlemskabet i deres eget land.

- Vi kræver, at Sverige snarest begynder at genforhandle de aftaler, som vi har lavet med EU, og at svenskerne snart kan afgive deres stemme om medlemskabet i en folkeafstemning.

Sådan lyder meldingen fra lederen af det nationalistiske og EU-kritiske parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson.

Tilsvarende meldinger kommer der fra Holland, hvor lederen af det indvandrerkritiske parti PVV, Geert Wilders, siger, at en afstemning om EU-medlemskabet vil være et centralt punkt på hans valgprogram frem mod det næste parlamentsvalg.

- Jeg lykønsker den britiske befolkning for at have besejret den politiske elite i både London og Bruxelles. Jeg tror, at vi kan gøre det samme. Vi burde også have en afstemning om nexit så hurtigt som muligt, siger han.

I Frankrig har lederen af det nationalistiske parti Front National, Marine Le Pen, også brugt den britiske afstemning til at sætte det franske EU-medlemskab på dagsordenen.

- En sejr for friheden. Vi må nu have en afstemning i Frankrig, skrev hun på Twitter, umiddelbart efter resultatet lå klar.

I Østrig er brexit vand på møllen hos det højreorienterede og islamkritiske parti Frihedspartiet. Her kræver man, at lederne af EU-Kommissionen og Europaparlamentet træder tilbage.

I øvrigt efterlyser partiet en afstemning om medlemskabet, hvis ikke EU bliver reformeret.

Italiens næststørste parti, Femstjernebevægelsen, har beskrevet det britiske resultatet som en lærestreg i demokrati, og partiet vil nu have en vejledende og ikkebindende afstemning om, hvorvidt Italien skal blive eurozonen.

Det højreorienterede oppositionsparti Liga Nord går skridtet længere og kræver, at Italien nu på lige fod med Storbritannien bør stemme om medlemskabet i EU.

- Tak, Storbritannien. Nu er det vores tur, siger partileder Matteo Salvini.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx