22/07-14 22:28

Ukraine: Russisk officer gennemførte flynedskydningUkraine: Russisk officer gennemførte flynedskydning

Den ukrainske efterretningschef fremlægger endnu en kompromitterende lydoptagelse fra formodet flynedskydning.

storybild

Flyet blev skudt ned i torsdags (Billede: Polfoto)

Den ukrainske regering skærper tirsdag sine beskyldninger mod Rusland i sagen om den formodede nedskydning af passagerflyet fra Malaysia Airlines.

Rusland har hidtil nægtet ethvert kendskab til ulykken, der kostede 298 mennesker livet, men de ukrainske myndigheder mener nu at kunne bevise, at en russisk officer skød flyet ned.

Ekspert: Våbenhvile i Ukraine udelukket efter flystyrt
Ekspert: Våbenhvile i Ukraine udelukket efter flystyrt

I et interview med CNN siger den ukrainske efterretningschef, Vitalij Najda, at det var en "russisk-trænet, veludstyret, veluddannet officer, som bevidst tryggede på knappen".

Beviserne stammer ifølge Najda fra optagelser af samtaler mellem den russiske officer og hans kontor i Moskva.

Svindlere forsøger at udnytte MH17-tragedie
Svindlere forsøger at udnytte MH17-tragedie

- Vi ved med sikkerhed, at der adskillige minutter inden missilet blev affyret var meldinger til en russisk officer om, at flyet kom, siger Najda.

- De vidste, at flyet kom med en konstant fart i en bestemt retning, og de burde have vidst, at det ikke var et kampfly, men et civilt fly, siger han om optagelserne.

Allerede få timer efter ulykken fremlagde efterretningstjenesten lignende samtaler mellem prorussiske separatister, der tilsyneladende havde villet skyde et militærfly ned.

Rusland: Ukraine stod bag nedskydningen af MH17
Rusland: Ukraine stod bag nedskydningen af MH17

Regeringen i Moskva har vedholdende afvist, at Rusland på nogen måde skal være involveret i forbrydelsen. Den samme melding kommer fra separatisterne.

I stedet har Ruslands forsvarsministerium påstået, at et ukrainsk kampfly fløj påfaldende nær passagerflyet, og at det muligvis har skudt flyet fra Malaysia Airlines ned.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, siger imidlertid til CNN, at samtlige ukrainske fly var på jorden, da katastrofen indtraf.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har tidligere sagt, at der findes stærke beviser for, at separatister skød flyet ned med et russisk missil.

Danskerne efterlyser topminister: Hvor er du, Martin? Folk dør i Gaza og Ukraine
Danskerne efterlyser topminister: Hvor er du, Martin? Folk dør i Gaza og Ukraine

Tirsdag aften meddeler det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters, at man senere på dagen vil fremlægge beviser for, at det missil, der bragte flyet til jorden, blev affyret fra det separatistkontrollerede område i det østlige Ukraine.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx