Af Ritzau - 22/03-17 15:51

Ukraine nægter russisk Eurovision-deltager indrejseUkraine nægter russisk Eurovision-deltager indrejse

Ukraine afviser den russiske deltager i Eurovision, fordi hun har besøgt halvøen Krim. Det skriver Reuters.

storybild

Ukrainske Jamala vandt sidste års Eurovision. Dermed afholder Ukraine årets udgave af showet. Det bliver dog sandsynligvis uden Rusland, da Ukraine har nægtet den russiske deltager indrejse. (arkivfoto) (Billede: Reuters/Tt News Agency)

Ukraine har nægtet Ruslands deltager i Eurovision adgang til landet. Det skriver Reuters. Ukraine holder i år Eurovision efter at have vundet sidste års sangkonkurrence.

- Ukraines sikkerhedstjeneste har nægtet den russiske borger Julia Samoylova indrejse i tre år, skriver pressechef for den ukrainske sikkerhedstjeneste Olena Gitlianska på Facebook ifølge nyhedsbureauet.

Ifølge Reuters nægter Ukraine den russiske deltager indrejse i landet, fordi hun har besøgt halvøen Krim, der er annekteret af Rusland. Det er i strid med ukrainsk lovgivning.

- Indrejseforbuddet er endnu en bizar, kynisk og umenneskelig handling fra myndighederne i Kijev, siger Ruslands viceudenrigsminister, Grigory Karasin, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Organisationen bag Eurovision er ifølge en skriftlig kommentar sendt til nyhedsbureauet AFP langtfra begejstret.

- Vi er nødt til at respektere de lokale love i værtslandet, men vi er dybt skuffede over denne beslutning, da vi føler, at den står i kontrast til både konkurrencens ånd og tanken om at være inkluderende, lyder det i kommentaren.

Ruslands deltager i det europæiske melodigrandprix, Eurovision, i 2017 er den handicappede Julia Samoylova, der sidder i kørestol. Hendes sang er "Flame is burning", der handler om vedholdenhed.

Ukraine vandt retten til at afholde Eurovision sidste år med sangeren Jamala.

Hun er etnisk Krim-tatar. Hendes sang, der hedder "1944", handlede om undertrykkelsen og deporteringen af Krim-tatarer under den daværende leder af Sovjetunionen, Josef Stalin.

Rusland og Ukraine er i en slet skjult væbnet konflikt, hvor Rusland har støttet oprørsgrupper i det østlige Ukraine. Konflikten har kostet tusinder af menneskeliv.

Derudover annekterede Rusland Krim-halvøen i 2014 og anser nu halvøen som en del af Rusland. Ukraine anser halvøen som en del af Ukraine.

Krim-halvøen er af afgørende strategisk betydning i Sortehavet og blev givet til Ukraine af netop Rusland i 1954 som et tegn på evigt venskab mellem de to nationer.

Eurovision 2017 finder sted i Ukraines hovedstad, Kijev, med semifinaler 9. og 11. maj og finale 13. maj.

Eventen er allerede på gyngende grund. I februar sagde hovedparten af de ukrainske arrangører op, da de mente, at styringen af arrangementet var taget fra dem.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye forbindelser under lup: Særlig...
bt.dk
Venner gennem 30 år: Eddie Skoller...
bt.dk
Teenageren Emma trodsede sine...
bt.dk
Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx