Af - 16/09-13 12:11; Opdateret: 16/09-13 13:59

Kun 36 ud af 5.000 læger tilbage i blodbads-byKun 36 ud af 5.000 læger tilbage i blodbads-by

I Syriens by med flest indbyggere - Aleppo - er der kun 36 ud af byens 5.000 læger tilbage.

storybild

(Billede: Manu Brabo)

- 15.000 syriske læger er rejst, læger fra internationale hjælpeorganisationer hindres i at hjælpe og der er ikke set større humanitær katastrofe siden afslutningen af den kolde krig.

Sådan lyder det i dag fra 55 læger fra hele verden, heraf tre Nobelprismodtagere, i et opråb i det medicinske tidsskrift, The Lancet.

De internationalt respekterede læger advarer i skarpe vendinger imod, at Syriens sundhedsvæsen i 'katastrofalt omfang' er i færd med at bryde sammen, fordi læger flygter ud af landet på grund af kugle- og granatregn mod hospitaler og voldelige overfald på sundhedspersoner.

- Store del af den syriske befolkning er komplet afskåret fra enhver form for medicinsk hjælp. Mænd, kvinder og børn undergår livreddende operationer uden bedøvelse, kvinder føder uden hjælp og forfærdelige skader og sygdomme behandles ikke, lyder det i det åbne brev, der fortsætter:

- Vi er skrækslagne. Vi er forfærdede over manglen p adgang til behandling for de ramte civile og over de bevidst målrettede angreb på medicinske fasciliteter og ansatte.

I følge WHO er 37 procent af Syriens hospitaler blevet totalt ødelagte og 20 procent alvorligt skadede. 469 sundhedsmedarbejdere er fængslende og ud af tidligere 5.000 læger i Syriens største by målt på antal indbyggere, Aleppo, er kun 36 tilbage.

Ifølge de 55 læger er antallet af mennesker som har brug for medicinske behandlinger steget i samme takt som konflikt og kampe er eskalerede i Syrien, og nye epidemier truer blandt de civile som er i fare for tyfus, kolera, dysenteri og leverbetændelse – ligesom patienter med kræft, diabetes, hjertesygdomme og for højet blodtryk nu ikke har nogen steder at gå hen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Skuespillerinde forsvarer forhold til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx