Af Ritzau - 22/04-16 15:36; Opdateret: 22/04-16 20:31

Kina og USA underskriver klimaaftale med over 170 landeKina og USA underskriver klimaaftale med over 170 lande

175 lande tager stort skridt hen imod at indfri klimaløfter. Et historisk øjeblik, siger Ban Ki-moon.

storybild

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, havde sit barnebarn Isabelle med, da han underskrev klimaaftalen i FN's Generalforsamling fredag. (Billede: AP/Mary Altaffer)

De to lande i verden, der udleder den største mængde klimaskadelige drivhusgasser - Kina og USA - var blandt de i alt 175 lande, der fredag underskrev klimaaftalen fra Paris under en ceremoni i FN.

Tilsammen er Kina og USA ansvarlige for 38 procent af de globale udledninger. Regeringerne i Beijing og Washington har lovet at godkende aftalen formelt inden årets udgang.

Fredag satte ledere fra 175 lande deres signatur på aftalen under en ceremoni i FN's hovedkvarter i New York, oplyser verdensorganisationen. Det er det største antal ledere nogensinde, der på samme dag underskriver en international aftale.

- Dette er et historisk øjeblik, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

Han sagde samtidig, at hele verden befinder sig i et kapløb mod tiden, og at den tid, hvor man kunne forbruge uden at tænke over konsekvenserne, er slut.

- De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt, sagde Ban.

Omkring 16 lande, blandt dem en række lavtliggende ø-stater, har allerede ratificeret (godkendt) aftalen.

Klimaaftalen træder i kraft, når den er ratificeret af mindst 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. En ratifikation sker typisk, når et flertal i en parlamentarisk forsamling har godkendt aftalen.

- USA ser frem til formelt at tiltræde aftalen i år, sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der underskrev aftalen med sit barnebarn på armen.

Kinas vicepremierminister, Zhang Gaoli, lover, at Kina "afslutter de hjemlige retlige procedurer for tiltrædelse" inden G20-mødet i Kina i september.

Foruden lederne fra Kina og USA var blandt andre Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, blandt de mange, der mødte op i FN for at underskrive den banebrydende aftale om at begrænse den globale opvarmning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har meldt afbud til ceremonien. Det bliver i stedet klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), der skriver under på Danmarks vegne.

Underskrivelsesceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i den franske hovedstad.

Ifølge aftalen fra Paris skal stigningen i den globale opvarmning holdes til to grader og med det lønlige håb, at den holder sig på 1,5 grader celsius.

Ifølge Dansk Industri vil gennemførelsen af Paris-aftalen kunne betyde næsten en fordobling af Danmarks eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem mod 2030 til cirka 120 milliarder kroner årligt.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx