Af Ritzau - 13/10-16 09:33; Opdateret: 13/10-16 12:31

Den provokerende nobelprismodtager Dario Fo er dødDen provokerende nobelprismodtager Dario Fo er død

For knap 20 år siden modtog Dario Fo Nobelprisen i litteratur. Torsdag er forfatteren død i en alder af 90 år.

storybild

Den italienske forfatter Dario Fo, der har modtaget Nobels litteraturpris, er død. Han blev 90 år gammel. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Gabriel Bouys)

Den italienske dramatiker Dario Fo, der har modtaget Nobels litteraturpris, er død. Han blev 90 år gammel. Det skriver en række medier.

Dario Fo er en verdensberømt kunstner, og han var kendt for at være en samfundsrevser og politisk provokatør.

Avisen Corriere della Sera skriver, at Dario Fo døde torsdag på et hospital i Milano, hvor han havde været indlagt i 12 dage med lungeproblemer.

Den helt store, kunstneriske anerkendelse af Fos virke kom i form af en nobelpris i litteratur i 1997, der ifølge den italienske modtager selv kom som en kæmpe overraskelse.

Dagen for hans dødsfald falder sammen med uddelingen af netop denne pris. Den bliver uddelt af Det Svenske Akademi klokken 13.00.

Foruden at være prisvindende forfatter har Dario Fo i sin lange karriere gjort sig som skuespiller, teaterkunstner, dramatiker og selvudnævnt "proletariatets gøgler".

Italiens statsminister, Matteo Renzi, har selv været mål for Fos satiriske skyts. Han hylder Dario Fos kunst efter nyheden om hans død.

- Med tabet af Dario Fo har Italien mistet en af de helt store skikkelser i landets teater, kultur og samfundsliv, siger Renzi ifølge Reuters.

- Hans satire, hans forskning, hans scenografi, hans multitalent i kunst vil stå tilbage som arven efter en stor italiener i verden, siger han.

Det er dog ikke kun skulderklap og anerkendende nik, der er blevet sendt i Dario Fos retning.

Særligt i hjemlandet Italien har hans venstreorienterede satire i et halvt århundrede resulteret i kritik og had fra politisk side.

Fra højreorienterede grupper og den italienske mafia har hans indsats medført deciderede dødstrusler.

Hustruen, Franca Rame, var ligeledes politisk aktiv, og sammen blev de kendt som et kunstnerpar, der bevægede og påvirkede verden med deres dramatik.

I Danmark følte Dario Fo sig godt tilpas.

Han har optrådt på Odin Teatret i Holstebro, og det var også her, at han sidste år præsenterede sin bog "Der er en skør konge i Danmark" om Christian VII sammen med Bent Holm, der har oversat værket til dansk.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx