Af - 20/05-14 18:22

Hundes lugtesans kan betyde gennembrud i kampen mod kræftHundes lugtesans kan betyde gennembrud i kampen mod kræft

Veltrænede hundes lugtesans kan være med til at bekæmpe kræft i fremtiden.

storybild

Det var to schæferhunde, forskerne brugte til deres forsøg. (Billede: Wikimedia Commons/ Aksel07)

Nu kan der ikke længere være tvivl om, at hunden er menneskets bedste ven.

Det viser sig, at specialtrænede hunde kan lugte sig frem til prostatakræft med 98 procents sikkerhed ud fra urinprøver. Det skriver Reuters.

Ved at forstå hvordan hundene kan lugte sig frem til kræften, håber forskerne på at kunne udvikle en 'elektronisk næse', som skal sørge for en hurtig og mere sikker metode til at screene for cancer.

Hudlæger slår alarm mod aggressiv form for kræft: Nu kan du blive tjekket gratis
Hudlæger slår alarm mod aggressiv form for kræft: Nu kan du blive tjekket gratis

Studiet, som viser to specialtrænede hundes fantastiske og praktiske lugtesans, blev præsenteret i Orlando i søndags på det årlige møde for de amerikanske urologers sammenslutning, American Urological Association.

- Denne undersøgelse giver os en standardiseret metode til diagnosticering, der kan reproduceres, er billig og ikke-invasiv(uden at trænge ind i kroppen, red.), siger ledende forfatter på studiet, Dr. Gianluigi Taverna.

Han er til daglig leder af en afdeling, som beskæftiger sig med prostatasygdomme på Humanitas Research Hospital i Milano, Italien.

- Brug af hunde til at genkende prostatakræft kan medvirke til at reducere antallet af unødvendige biopsier og bedre finde frem til patienter med høj risiko for sygdommen, fortæller han Reuters i en email.

Jørn Ege er død
Jørn Ege er død

Han forklarer, at holdet nu vil forsøge at forstå, hvad det er hundene gør for at finde frem til prostatakræften.

- Vi vil udvide vores aktuelle undersøgelse ved at konvertere de kemikalier, der opfanges af hundene, så processen kan gøres efter af en maskine, siger Dr. Taverna.

Selve forsøget

De italienske forskere brugte to tidligere bombehunde. Efter fem måneders intensiv træning blev hundene testet med 430 urinprøver og fik til opgave at udpege prøven med prostatakræft ved at sætte sig foran den. Ud af de 430 prøver kom 200 prøver fra patienter med prostatakræft og 230 var fra en kontrolgruppe uden kræften.

Den ene hund identificerede prostatakræften med 100 procents nøjagtighed og afviste i 98 procent af tilfældene prøver fra kontrolgruppen.

Fik fjernet raske bryster: - Jeg traf det rigtige valg
Fik fjernet raske bryster: - Jeg traf det rigtige valg

Den anden hund var næsten lige så præcis ved at identificere 98,6 procent af kræfttilfældene og afviste 96,4 procent fra kontrolgruppen.

Selvom hundene viste utrolig præcision i forsøget, så står de ikke til at skulle erstatte lægerne, understreger Dr. Taverna. Blandt andet kan hundene ikke fortælle om andre vigtige faktorer som kræftens stadie og størrelse på en svulst.

Yderligere forskning skal nu bekræfte, det forskerne har fundet frem til blandt andet ved at bruge nye, trænede hunde og nye prøver.

Forskning byggede i øvrigt på lignende forsøg fra 2010, men her var kun 33 patienter involveret.


LÆS OGSÅ: Overlæge: Så stor forskel gør Stephens historie

LÆS OGSÅ: Nu er Stephen død: Her er beskeden fra hans mor

LÆS OGSÅ: Modige Stephens familie: Nu er det den sidste tid

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Birgitte Hjort om kampen for...
bt.dk
Superstjerne vender hjem med flere...
bt.dk
Gammel kending blev igen stoppet af...
bt.dk
Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx