Af - 30/03-16 22:59; Opdateret: 31/03-16 06:33

Brændselsstav knækket i svensk atomkraftværkBrændselsstav knækket i svensk atomkraftværk

Der er onsdag sket en skade på en fire meter lang brændselsstav i atomkraftværket Ringhals i Sverige. Det skriver svenske Aftonbladet.

storybild

Atomkraftværket har tidligere oplevet uheld. I 2006 brød det i brand - uden at der skete alvorlig skade. (Billede: Polfoto)

Der vil imidlertid opstå et problem, når man skal have bugseret staven væk fra atomkraftværket, erfarer
En brændselsstav på atomkraftværket Ringhals i Sverige er onsdag blevet beskadiget under en inspektion med en robotarm.

Ifølge atomkraftværkets pressechef, Krister Svahn, er situationen nu under kontrol. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Den pågældende brændselsstav, som er fire meter lang og ti millimeter bred, blev allerede beskadiget i 2015. Siden har den været opbevaret i et bassin.

- Da man skulle kontrollere skaden, gik staven i to dele. Den ene del gled ind i sit fæste. Den anden sidder fast i værktøjet, som man brugte til at løfte staven op med, siger Krister Svahn til Aftonbladet.

Uheldet skulle være sket ved 17-tiden onsdag eftermiddag.

Ifølge Svahn er staven stadig radioaktiv, men cirka 90 procent mindre, end den har været. Men det er for tidligt at sige, at det vil give problemer, når brændselsstaven på et tidspunkt skal fragtes væk.

- Nu stoppede man arbejdet, og analysen vil fortsætte i morgen (torsdag, red.). Nu befinder den sig trygt og sikkert, hvor den er, siger Krister Svahn ifølge Aftonbladet.

Hos Strålsäkerhetsmyndigheten er man dog ikke helt sikker på, hvordan det skal gå at få den fragtet.

- De er jo nødt til at få det gjort, men hvordan de vil gøre det, er fandme svært at sige, siger Sara Zaric, presseansvarlig hos Strålsäkerhetsmyndighetens, til Aftonbladet.

Atomkraftværket har været i kontakt med alle de relevante myndigheder, men uheldet ser ikke ud til at have forårsaget forhøjet radioaktivitet.

- Vi producerer el præcis som normalt, lyder det fra pressechefen.

Atomkraftværket Ringhals er Sveriges største med sine fire reaktorer og producerer ifølge ejeren Vattenfall knap 20 procent af Sveriges samlede elforbrug.

Værket ligger på den svenske vestkyst cirka 60 kilometer syd for Göteborg og knap 60 kilometer øst for Læsø i Kattegat.

For cirka ti år siden var værket udsat for en eksplosionsagtig brand, der lukkede reaktor 3 ned i en periode. For fem år siden var også reaktor to ramt af brand.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Brand i ejendom i København - flere...
bt.dk
I denne uge er der fest på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx