Af Ritzau - 21/03-17 12:21; Opdateret: 21/03-17 14:17

27 EU-lande holder brexit-topmøde lørdag den 29. april27 EU-lande holder brexit-topmøde lørdag den 29. april

EU-præsident siger, at det gælder om at skabe klarhed og sikkerhed for alle om britisk udmeldelse af EU.

storybild

EU-præsident Donald Tusk (i midten) indkalder de 27 lande, der bliver i EU, til brexit-topmøde 29. april. Det siger han tirsdag på et pressemøde i forbindelse med et besøg af Japans premierminister, Shinzo Abe (til venstre). Til højre ses EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. (Billede: Reuters/Yves Herman)

De 27 lande, der bliver i EU, holder topmøde lørdag den 29. april for at vedtage retningslinjer for forhandlingerne om den britiske udmeldelse af EU.

Det meddeler EU-præsident Donald Tusk tirsdag på et pressemøde i Bruxelles, hvor Japans premierminister, Shinzo Abe, er på besøg.

EU-præsidenten siger, at han ville ønske, at briterne havde valgt at blive i EU. Men sådan gik det ikke ved folkeafstemningen i juni sidste år.

- Derfor må vi gøre alt, hvad vi kan, for at gøre skilsmisseprocessen så lidt smertefuld for EU som muligt, siger Donald Tusk.

- Vores hovedmål for forhandlingerne må være at skabe så meget sikkerhed og klarhed som muligt for alle borgere, virksomheder og medlemslande, der vil blive negativt påvirket af brexit.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil formelt iværksætte exit-processen fra EU i henhold til EU-traktatens artikel 50 onsdag den 29. marts.

Det vil ske i et brev til EU, hvor hun dermed starter en nedtælling på to år til det britiske farvel til EU.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, mener, at brexit-forhandlingerne allerede skal afsluttes i oktober næste år, så der også er tid til at ratificere aftalen, inden de to år er gået.

Det bliver yderst vanskelige forhandlinger at vikle Storbritannien ud af over 40 års medlemskab af det europæiske samarbejde.

EU ventes ifølge Financial Times at præsentere Storbritannien for en regning på omkring 60 milliarder euro (450 milliarder kroner) for at slippe ud af sine forpligtelser til EU.

Mange i EU ønsker først at forhandle om skilsmissevilkårene og derefter om det fremtidige forhold.

Storbritannien ønsker derimod et forløb, hvor begge dele forhandles samtidig.

Theresa May har på forhånd sagt, at hun ønsker et klart brud med EU.

Det betyder blandt andet, at Storbritannien forlader det indre marked for i stedet at få fuld kontrol med migration fra EU-landene.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Det er århundredes største katastrofe...
bt.dk
Dansk hitmager har fået nyt job i...
bt.dk
Alle måbede over popstjernen på tv:...
bt.dk
Afsløring: Erdogans-stikkerlinje...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx